Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Žádost o informace

Žadatel zažádal o informace k oprávnění Policie České republiky. 

Žadatel podal žádost dle zákona č. 106/1999 Sb. o svobodném přístupu k informacím (dále jen „InfZ“), ve které žádá o informace k oprávnění policie, cituji:

Žádost o informace dle zákona 106/1999Sb.
Na základě výše uvedeného zákona žádáme o tyto informace:
Dle našeho názoru , uvedené vozidlo porušuje zákony, neboť parkuje na silnici 1. třídy.
Pokud policejní vozidlo a porušuje nějaký předpis, místní dopravní úpravu a podobně, musí mít dle našeho  názoru při výkonu služby či pracovního úkolu toto auto zapnuté majáky.
Sdělte nám prosím, jaký je tedy legální postup při uvedené situaci a kdy musí mít policejní vozidlo zapnuté majáky a citace příslušných zákonů a paragrafů, co tyto situace řeší.“

K dokumentu jste připojil jednu fotografii služebního vozidla.

Váš dokument byl posouzen podle obsahu, přičemž bylo zjištěno, že žádostí ve smyslu zákona č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím, je pouze poslední odstavec textu. Zbylou část s ohledem na její charakter nelze vyřídit v intencích tohoto zákona a je nutné ji považovat  za upozornění podle § 97 odst. 1 písm. b) zákona č. 273/2008 Sb., o Policii České republiky. Z toho důvodu byla tato část postoupena odboru vnitřní kontroly Krajského ředitelství policie Moravskoslezského kraje k dalšímu opatření. Tamní organizační článek ji zaevidoval pod č. j. …. S případnými dalšími skutečnostmi v této věci je vhodné se obracet (k tomuto číslu jednacímu) přímo na odbor vnitřní kontroly krajského ředitelství, který Vás zároveň vyrozumí o přijatých opatřeních.

K samotné žádosti o informace uvádíme, že postoupení části dokumentu, které bylo vyhodnoceno jako upozornění, odboru vnitřní kontroly krajského ředitelství, je Vámi zmiňovaným legálním postupem v této věci.

Problematiku „zapnutých majáků“, tedy zvláštního výstražného světla modré barvy upravuje ustanovení § 41 zákona č. 361/2000 Sb., o provozu na pozemních komunikacích a o změnách některých zákonů, které stanoví podmínky, za nichž řidič vozidla není povinen dodržovat některá taxativně uvedená ustanovení tohoto zákona. Mezi tyto výjimky spadá mimo jiné i ustanovení § 27 téhož zákona stanovující zákazy zastavení a stání. V § 27 odst. 6 zákona č. 361/2000 Sb. jsou obsaženy samostatné výjimky ze zákazu zastavení a stání pro řidiče vozidel bezpečnostních sborů.

vytisknout  e-mailem