Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Žádost o informace

Žadatelka žádá další informace ohledně výskytu nemoci. 

Žádost o informace: cituji:
„ Na základě ust. § 16a odst. 3 písm. a) InfZ. podávám stížnost proti odložení části žádosti a též žádám o doplnění informací, zejména:
1)    neposkytnutí data, kdy byly konkrétní případy černého kašle zjištěny.
2)    zda některý z nakažených byl na studijních pobytech – rovněž kdy, kde s kým?
3)    Jak jsou čísla jednací vedena, ukončena apod.?
4)    Kdy a kým bylo o výskytu nemoci černý kašel vyrozuměno ministerstvo vnitra, odbor zdravotnického zabezpečení?
5)    Kdo je ustanoven hlavním hygienikem za OZZ MV ČR (dle ust. § 86 z. č. 361/2003 Sb. kdy:
(1) Bezpečnostní sbor je povinen zajistit bezpečnost a ochranu zdraví příslušníků při výkonu služby s ohledem na rizika spojená s možným ohrožením jejich života a zdraví (dále jen "rizika"); tato povinnost se vztahuje též na další osoby, které se s jeho vědomím zdržují ve služebnách. 
(2) Za plnění úkolů bezpečnostního sboru v péči o bezpečnost a ochranu zdraví při výkonu služby odpovídají služební funkcionáři. 
(3) Dozor nad bezpečností při výkonu služby příslušníků vykonává u 
a) Policie České republiky) 
Prevence rizik a další povinnosti bezpečnostního sboru 
§ 87 
(1) Bezpečnostní sbor je povinen vytvářet podmínky pro bezpečné, nezávadné a zdraví neohrožující služební prostředí a přijímat opatření k prevenci rizik. 
(2) Za prevenci rizik se považují všechna opatření, která směřují k zajištění bezpečnosti a ochrany zdraví příslušníků při výkonu služby, a opatření, jejichž cílem je předcházet rizikům, odstraňovat je nebo minimalizovat jejich působení. 
(3) Bezpečnostní sbor je povinen vyhledávat rizika, zjišťovat jejich příčiny a zdroje a přijímat opatření k jejich odstranění nebo minimalizaci jejich působení. Za tím účelem je povinen pravidelně kontrolovat bezpečnost a ochranu zdraví příslušníků při výkonu služby. 
(4) Při přijímání a provádění technických, technologických, organizačních a jiných opatření k prevenci rizik vychází bezpečnostní sbor ze všeobecných preventivních zásad, kterými jsou: 
a) omezování vzniku rizik, 
b) odstraňování rizik u zdroje jejich původu, 
c) přizpůsobování podmínek výkonu služby potřebám příslušníků s cílem omezit působení negativních vlivů výkonu služby na jejich zdraví a 
d) plánování při provádění prevence rizik. 
§ 88 
Bezpečnostní sbor je dále povinen
a) zajistit příslušníkům školení o právních předpisech, služebních předpisech a rozkazech k zajištění bezpečnosti a ochrany zdraví příslušníků při výkonu služby, pravidelně ověřovat jejich znalost, vyžadovat a kontrolovat jejich dodržování, 
b) zajistit příslušníkům podle potřeb vykonávané služby ve vhodných intervalech dostatečné a přiměřené informace a rozkazy o bezpečnosti a ochraně zdraví příslušníků při výkonu služby; těhotné příslušnice, příslušnice do konce devátého měsíce po porodu a příslušnice, které kojí, informovat o rizicích spojených s výkonem služby a o opatřeních k ochraně jejich bezpečnosti nebo zdraví, 
c) vést evidenci o školeních, informacích a rozkazech k bezpečnosti a ochraně zdraví příslušníků při výkonu služby)
6) Kdo je ustanoven epidemiologem v OZZ MV ČR? (viz výčet výše uvedených zák. ust. vztahujících se k povinnostem bezpečnostního sboru, nikoliv MV ČR)"

Odpověď: 
Jelikož v úvodu Váš dokument odkazoval na č. j. KRPT-..................., povinný subjekt konstatoval, že jednotlivé nové dotazy, byť nejsou přesně specifikovány, se vztahují k totožné věci. Povinný subjekt žádost posoudil, a poskytuje následující informace:
K bodu 2 žádosti: jeden z těchto policistů vykonává studijní pobyt od............... dosud v rámci Moravskoslezského kraje. Na tomto studijním pobytu byl, resp. je tento policista sám, tedy bez dalších dvou policistů, k nimž se vztahuje Vaše žádost o informace. 
K bodu 3 žádosti: „čísla jednací“, tzn. spisy jsou vedeny v informačním systému ETŘ a dosud nejsou ukončeny, neboť jsou stále vedena řízení ve věcech služebního poměru. 
K bodům 4, 5, 6 žádosti: zde je nutno podotknout, že tyto body jsou obsahově totožné s body 7, 8, 9 předchozí žádosti o informace a jsou předmětem Vámi podané stížnosti, která bude předložena nadřízenému orgánu. O této stížnosti v současné době nadřízený orgán ještě nerozhodl. Je tedy vhodné vyčkat na jeho rozhodnutí. Povinný subjekt v této části žádost odložil pro nepůsobnost osloveného subjektu. Odložení předchozí části žádosti (u bodů 7, 8, 9) je vedeno pod č. j. KRPT-............ a bylo Vám doručeno dne ...............

Postoj povinného subjektu se k těmto totožným bodům žádostí nemění a lze tedy odkázat na již zveřejněnou odpověď k předchozí žádosti:  http://www.policie.cz/clanek/zadost-o-informace-609234.aspx.
Dále k  bodu 1 žádosti povinný subjekt konstatuje, že se jedná o dotaz nespadající do jeho působnosti.  V tomto bodě žádost odložil. 

vytisknout  e-mailem