Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Žádost o informace

Žadatelka žádá informace ohledně výskytu nemoci. 

Žádost o informace, cituji:
„1) Na základě jaké právní normy nebyla zveřejněna na služebně .....................informace ohledně výskytu infekční nemoci černý kašel?
2) Kolik případů onemocnění černým kašlem Vám bylo známo v roce 2016?
3) Kolik případů onemocnění černého kašle Vám bylo známo v roce 2017?
4) Pod jakým č. j. jsou evidovány tyto případy onemocnění a výskytu černého kašle mezi příslušníky Policie ČR služebním funkcionářem, dle z. č. 361/2003 Sb.?
5) Jak byla o výskytu černého kašle v budově Policie ČR vyrozuměna veřejnost?
6) Jaká byla přijata ochranná, protiepidemická a bezpečnostní opatření u ostatních příslušníků, kteří přišli do styku s nakaženými?
7) Kdy a kým bylo o výskytu nemoci černý kašel vyrozuměno ministerstvo vnitra, Odbor zdravotnického zabezpečení?
8) Kdo je ustanoven hlavním hygienikem na OZZ MV ČR?
9) Kdo je ustanoven epidemiologem v OZZ MV ČR?“

Odpověď: 
K bodům 1, 5, 6 žádosti: Zákon ani podzákonný předpis oslovenému povinnému subjektu nestanovuje povinnost informovat veřejnost v případě diagnostikování černého kašle u příslušníka Policie ČR. V rámci Krajského ředitelství policie Moravskoslezského kraje byl zjištěn výskyt černého kašle v loňském roce u policistů obvodního oddělení .................... . O skutečnosti, že policistovi .......... byl diagnostikován černý kašel, se vedení ...................... dovědělo v průběhu služební neschopnosti tohoto policisty v době více jak 7 týdnů od zahájení neschopnosti ke službě. Ihned byli informováni ostatní policisté ......................., a to ústně, případně telefonicky, pokud policisté nebyli ve službě. Jednalo se tedy o informaci, která byla všem policistům .................... známa.
Policisté byli nadřízeným vyzváni, aby dbali na důkladné dodržování osobní hygieny, včetně používání dýchacích roušek a gumových rukavic během zákroků proti osobám, které vykazují dávivý (černý) kašel. Policisté byli rovněž upozorněni na nutnost okamžitého vyhledání lékařského ošetření včetně případného odběru krve, pokud by pociťovali příznaky zhoršeného zdravotního stavu, s upozorněním pro lékaře, že byl u jednoho policisty ............ zjištěn černý kašel. 
Vedení .............................. o zjištěné diagnóze černého kašle u jednoho policisty rovněž bezprostředně telefonicky informovalo lékaře Zdravotnického zařízení Ministerstva vnitra, oblastního zdravotnického zařízení Ostrava, a to nad rámec stanovené povinnosti.  

K bodu 2 žádosti: 3 případy (evidovány pod čísly jednacími uvedenými pod bodem 4)
K bodu 3 žádosti: žádný případ
K bodu 4 žádosti: 
č. j. KRPT-..........
č. j. KRPT-..........
č. j. KRPT-...........
K dalším bodům žádosti (7, 8, 9) povinný subjekt konstatuje, že se jedná o dotazy nespadající do jeho působnosti. 

vytisknout  e-mailem