Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Žádost o informace

Žadatel zažádal o informace k dopravním kontrolám. 

Žadatel podal dva dokumenty s totožným názvem „Žádost o informace podle zákona č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím, ve znění pozdějších předpisů“, vedené pod č. j. …, které zní, cituji:

I. „Vážení, žádám tímto ve smyslu zákona č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím, ve znění pozdějších předpisů, o informace vztahující se ke kontrole řidičů využívajících …, která proběhla ve dnech … na území města Ostravy, resp. v celém Moravskoslezském kraji:

1) Počet provedených kontrol,
2) počet uložených kaucí a jejich jednotlivé výše,
3) počet zabavených vozidel,
4) ke každému jednotlivému případu sdělení konkrétních důvodů, z nichž kontrolující nabyli podezření, že se řidiči budou vyhýbat řízení o přestupku.“

II. „Vážení, žádám tímto ve smyslu zákona č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím, ve znění pozdějších předpisů, o předložení všech úředních záznamů, protokolů a dalších dokumentů vztahujících se ke kontrole řidičů využívajících …, která proběhla ve dnech … na území města Ostravy, resp. v celém Moravskoslezském kraji.“

K prvému dokumentu:
Povinný subjekt dokument řádně posoudil s tím, že se dle obsahu jedná o žádost dle InfZ. Po zjištění, k jaké věci se Vaše žádost vztahuje, konstatoval, že lze k jednotlivým bodům poskytnout následující informace. Zdůrazňujeme, že níže uvedené se týká pouze zaznamenaných informací ve smyslu § 3 odst. 3 InfZ, jimiž disponuje oslovený povinný subjekt, což jsou (pouze) informace k činnosti policistů zařazených u …. K činnosti jiného povinného subjektu (např. Magistrátu města Ostravy) se proto nelze vyjádřit.

Ad 1) Byla provedena jedna kontrola.
Ad 2) Byla uložena jedna kauce ve výši ...,- Kč.
Ad 3) Žádné vozidlo nebylo „zabaveno“.
Ad 4) Řidič odmítl podepsat protokol o výsledcích kontroly dle zákona č. 111/1994 Sb., o silniční dopravě, dále s policisty nespolupracoval, tudíž vzniklo důvodné podezření, že se bude vyhýbat řízení o přestupku.

Ke druhému dokumentu:
Dokument, v němž žádáte o předložení „všech úředních záznamů, protokolů a dalších dokumentů vztahujících se ke kontrole řidičů využívajících …, nelze po následném posouzení dle obsahu, vzhledem ke zjištěným okolnostem, považovat za žádost o informace podle InfZ a není tedy v intencích tohoto zákona vyřizován. Podle § 2 odst. 3 InfZ se tento zákon nevztahuje mj. na poskytování informací, pokud zvláštní zákon upravuje jejich poskytování. Typickým případem, kdy se režim tohoto zákona nepoužije, jsou žádosti o nahlížení do spisů, ať již v režimu trestního či správního řádu. Za takovou žádost o nahlédnutí jsou považovány jakékoliv požadavky formulačně směřující k celému spisu, což je i tento případ (požadujete veškeré dokumenty). Dle konstantní judikatury Nejvyššího správního soudu (např. rozhodnutí č. j. 7 Ans 18/2012-23) je ustanovení § 38 správního řádu upravující nahlížení do spisu právě jedním ze zákonodárcem zamýšlených právních norem, které tuto problematiku (poskytování informací) komplexně upravují, a které vylučují v tomto případě postup dle InfZ, bez ohledu na samotné označení dokumentu žadatelem. Nahlížení do spisu je tedy zvláštním institutem vůči obecné úpravě poskytování informací.

Věc týkající se jedné (výše uvedené) provedené kontroly řidiče využívajícího…, původně vedená dopravním inspektorátem … pod č. j. …, byla dne … podle § 74 odst. 2 zákona č. 250/2016 Sb., o odpovědnosti za přestupky a řízení o nich, oznámena (jako přestupek) odboru vnitřních věcí Magistrátu města Ostravy.

Otázka případného zahájení či vedení řízení o přestupku je již plně v kompetenci tohoto věcně příslušného správního orgánu, který tak tímto úplným spisem disponuje. Pokud Váš zájem na získání informací, resp. nahlížení do spisu nadále trvá, doporučujeme se obrátit na Magistrát města Ostravy.

vytisknout  e-mailem