Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství Zlk

Policie České republiky – KŘP Zlínského kraje

Zadělali si na velké problémy

ZLÍNSKO: Alkohol? Nestojí to za to… 

V pozadí největších víkendových problémů byl alkohol. Řada lidí si kvůli němu a kvůli své vlastní nezodpovědnosti zadělala na nepříjemnosti nejen sobě, ale i svým známým. Jen na Zlínsku je z trestného činu ohrožení pod vlivem návykové látky podezřelých pět řidičů, kteří nadýchali nad jedno promile alkoholu. Jeden řidič se dopustil přestupku a jeden pod vlivem alkoholu havaroval.
Dvacet minut po půlnoci v noci na sobotu zastavila hlídka v Otrokovicích devětadvacetiletého řidiče, který řídil naprosto nemožně. Nadýchal 2,04 promile alkoholu. V osm hodin ráno pak Slušovicemi projížděl jednapadesátiletý řidič. Výsledek jeho dechové zkoušky? 1,1 promile. A tak to pokračovalo dál:
sobota 22:30 hod., Otrokovice, řidič, 25 let, 1,77 promile,
neděle 1:50 hod., Lukoveček, řidič, 39 let, 0,95 promile,
3:50 hod., Otrokovice, řidič, 22 let, 1,03 promile,
19:40 hod., Lukoveček, řidič, 25 let, 1,06 promile.
Poslední uvedený řidič na svůj stav doplatil – havaroval. Zatáčkou ve směru od Přílep na Lukoveček projížděl příliš rychle, na namrzlé vozovce dostal smyk a vyjel mimo cestu. Přední částí vozidla narazil hned do tří stromů. Poté se vozidlo převrátilo na střechu a zůstalo stát. Řidič utrpěl těžká zranění, spolujezdec lehčí. Škoda na vozidle 180 tisíc korun.
A to neuplynul ještě ani týden od tragédie, která se stala na Kroměřížsku. Čtyřiačtyřicetiletý na mol opilý řidič (2,11 promile) tam zabil jednatřicetiletého muže, který jel ve Fiatu před ním. Proč někteří lidé stále usedají za volant pod vlivem alkoholu, byť vědí, jak fatální následky to může mít, je nám záhadou. Tento víkend naštěstí nikdo nezemřel, i tak ale řidiče čeká nepříjemný postih. V případě přestupku zákaz řízení a pokuta až 50 tisíc korun, v případě trestného činu zákaz řízení, pokuta a navíc trest odnětí svobody až na rok. V případě nehody se zraněním je trest vyšší, zákoník uvádí možnost vězení na šest měsíců až tři roky. 

27. února 2012, mjr. Ing. Jana Bartíková

vytisknout  e-mailem