Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Ústecký kraj název

Policie České republiky – KŘP Ústeckého kraje

Zadávání znaleckých posudků

Zveřejnění podle ustanovení § 5 odst. 3 zákona č. 106/1999 Sb. 

ŽÁDOST:

„… o poskytnutí následující informace (postačí uvedení za rok 2022 a gesci ředitelství, potažmo ve vztahu k okresu Teplice):
1) V kolika procentech případů prošetřování trestné činnosti spočívající v ublížení na zdraví (ust. § 146 TZ) je zadáván znalecký posudek k posouzení následků na zdraví poškozeného?
2) V kolika procentech zadaných znaleckých posudků je přibrán jako znalec MUDr. ...?
3) V jakém procentu zadaných znaleckých posudků je zadávána soudním lékařům otázka, zda mohlo zranění vzniknout úderem a jakým (otázka v tomto smyslu)?
4) Je pro otázku ad 3) zadáván posudek (správná specializace) ve specializaci sebeobrana? Pokud ano, v jakém procentu případů.
5) V kolika procentech zadaných případů je znalci v oboru soudní lékařství zadávána otázka „Mohla být, při dané intenzitě útoku, jednáním obviněné/ho způsobena poškozené/mu závažnější poranění“?
6) Existuje metodika pro zadávání znaleckých posudků – zejména s ohledem na volené obory znalců? Pokud ano, prosím o její poskytnutí.“
 

ODPOVĚĎ:

Policie České republiky jako povinný subjekt podle § 2 odst. 1 zákona č. 106/1999 Sb. Vaši žádost posoudila a níže poskytuje informace k jednotlivým bodům za celkové období od 1. 1. 2022 do 5. 12. 2022 v rámci celé působnosti Krajského ředitelství policie Ústeckého kraje.

Ad 1) Z celkového počtu evidovaných čísel jednacích právně kvalifikovaných dle § 146 trestního zákoníku a za shora uvedených podmínek byl soudní znalec přibrán ve 22,2 % případů.
Ad 2) V závislosti na data poskytnutá v bodě č. 1 byl soudní znalec MUDr. .... přibrán celkem v 20,8 % případů.
Ad 3) Na mechanismus vzniku poranění se v posudku policejní orgán ptá vždy, v procentuálním vyjádření 100 %.
Ad 4) Není – 0 %.
Ad 5) Tento dotaz je zadáván vždy, pokud povaha útoku nasvědčuje tomu, že by takové těžší zranění mohlo vzniknout, ale v konečném důsledku nevzniklo. Za daných podmínek celkem v 37,4 % případů.
Ad 6) Neexistuje.

por. Bc. Pavla Mašínová, 20. 12. 2022 

vytisknout  e-mailem