Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Žadatelka požadovala sdělení informace, kolik má Policie ČR k dispozici zbraní, o jaké zbraně se konkrétně jedná a ve kterém státu či ve kterých státech byly vyrobeny.

Dále, kolik je u Policie ČR služebních psů a zda jsou tito služební psi využíváni pouze Policií ČR nebo jsou využíváni i Armádou ČR.  

Policie České republiky poskytla žadatelce následující informace:
 
Policie ČR se od roku 2003 v oblasti výzbroje řídí systemizací služebních zbraní. Každý policista má přidělenou služební zbraň. Většina policistů je vyzbrojena pistolemi značky CZ 75 D Compact české výroby, kterých bylo, podle usnesení vlády č. 338 z roku 2000 pro Policii ČR nakoupeno 46 000 kusů (toto množství odpovídalo početnímu stavu policistů v roce 2005, kdy byl nákup dokončen). Některé speciální útvary policie mají ve výzbroji pistole značky Glock rakouské výroby.
 
Dalšími zbraněmi jsou samopaly, kterých je v rámci Policie ČR používáno celkem 4 519 kusů. Jedná se o samopaly vzor 61 Škorpion a vzor 58 české výroby, dále samopaly značky Steyr rakouské výroby a samopaly značky Heckler & Koch německé výroby.
 
Vybraní policejní specialisté mají k dispozici finské pušky SAKO TRG a brokovnice Benelli M3 a Fabarm SDASS. Oba typy brokovnic jsou italské výroby.    
 
U Policie ČR je evidováno 626 služebních psů. Všichni služební psi jsou určeni výhradně pro výkon služby v rámci Policie ČR.
 
PhDr. Jiří Vokuš


15. 4. 2014

vytisknout  e-mailem