Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

Žadatel o azyl

KRAJ - Cizinec se pokusil vcestovat do České republiky. Skončil v zařízení pro zajištění cizinců s nařízenou karanténou. 

V souvislosti s plněním mimořádných opatření v rámci nouzového stavu, provádějí společné hlídky policistů, vojáků a celníků kontroly na hraničních přechodech nejen v Libereckém kraji. Ani v úterý 7. dubna tomu nebylo jinak.

Slunečný den se schyloval ke svému závěru, nebe začalo tmavnout a snad již jen zarudlý obzor nad hustými harrachovskými lesy naznačoval krásu končícího dne. Mezi kamiony líně šplhajícími k hraničnímu přechodu jako napapané housenky se čas od času mihne svižný osobáček. Pochopitelně jak ve směru do Polska, tak také do Čech. Mezi hlasitě funícími kolosy jsou pro policisty osobní auta mírným zpestřením. Na tranzitním přechodu do Polska je jich však jen pomálu, a tak se na ně hlídky snad i těší. Čas od času ticho, při následné kontrole dokladů, protne příjemná konverzace. Někdy je dialog jen čistě informativního rázu a mnohdy se k policistům a jejich kolegům dostanou také přívětivá slova z úst jak řidičů, tak jejich spolujezdců. Krátce po dvacáté hodině tomu však bylo jinak než doposud. Kde se vzal, tu se vzal, mířil do České republiky osobní vůz. Nařízení panující na hraničních přechodech samozřejmě velí policistům a jejich kolegům provést kontrolu cestovatelů. A tak se také stalo. Rychlé mávnutí stavěcího terčíku určilo další směr, kterým se měl končící den pro cizince za volantem ubírat. Motor ztichl a řidič byl požádán o předložení potřebných dokladů pro vcestování do České republiky. Cizinec z Ukrajiny výzvy uposlechl a předal policistům svůj cestovní pas a další listiny. Vše bylo v pořádku až do chvíle, kdy proběhla lustrace osoby v policejních evidencích. 47 letý muž byl na území České republiky veden jako žadatel o mezinárodní ochranu - azyl. To ovšem kompletně změnilo celou situaci. Kromě toho, že jej policisté museli vpustit do České republiky z důvodu probíhajícího řízení, vztahovalo se na něho také nařízené karanténní opatření. Jenže muž porušil povinnost, kterou mu ukládal zákon po dobu soudního řízení o azylu, a to setrvat na území České republiky, respektive z ní nevycestovat. Paradoxem bylo také to, že při započetí řízení o udělení azylu musel odevzdat svůj cestovní doklad. To také učinil, jenže si posléze požádal o nový, který mu byl jeho zemí vydán. No a tím se policistům právě prokázal.
Běh událostí nabral rychlý spád. Krajská hygienická stanice rozhodla o jeho umístění do karantény. Policisté mu vzápětí rozhodnutí předali a muž již mířil v doprovodu strážců zákona do Zařízení pro zajištění cizinců v Bělé – Jezové, kde karanténu také přečká. Provedený test na virovou nákazu COVID-19 byl u cizince negativní. Druhý den policisté z Odboru cizinecké policie podali podnět k projednání pro porušení zákonných ustanovení na Odbor azylové a migrační politiky. No a řízení o azylu? Soud nyní může zastavit ono dosud probíhající řízení o mezinárodní ochraně 47 letého muže.

Nutno také dodat, že po dobu azylového řízení mu byla pozastavena lhůta, po kterou se nemohl zdržovat na území České republiky, která mu byla udělena již dříve za předchozí soudní a opakovaná správní vyhoštění. Tato lhůta začne znovu běžet až poté, co soud rozhodne o již zmiňované mezinárodní ochraně – azylu. To však bude s největší pravděpodobností zastaveno. Od této doby zřejmě začne cizinci běžet také lhůta pro vycestování ze země a poté i zákaz pobytu v naší vlasti.

8. dubna 2020
por. Bc. Vojtěch Robovský
Oddělení tisku a prevence
Liberec

vytisknout  e-mailem