Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

Žádáme veřejnost o spolupráci

LIBEREC – „Rosa na kolejích“ je romantická, kameny však mohou znamenat vážný problém. 

Liberečtí kriminalisté vyšetřující případ zcela bezmyšlenkovitého jednání osoby nebo skupinky osob, ke kterému došlo v koridoru železní trati.

V úterý 21. března, mezi 16. a 17. hodinou, dosud neznámý pachatel nebo skupinka pachatelů, umístil na kolejnice železniční tratě kameny. Bezmála desítka kamenů o pěsti tak zkomplikovala provoz na trati mezi Libercem a Frýdlantem, ale také na vedlejší koleji ve směru od Hrádku do Liberce. Přibližně v úseku prvního kilometru od hlavního nádraží v Liberci najel osobní vlak s téměř pěti desítkami cestujících do nastražené pasti. Nejen, že zkratkovité jednání pachatelů ohrozilo samotnou vlakovou soupravu, ale především pak také množství cestujících. K tomutéž došlo o několik minut později i v opačném směru. Na druhé koleji. Trať musela být uzavřena na bezmála dvě hodiny. Soupravy vlakových spojů se následně musely podrobit bezpečnostním kontrolám z důvodu možných poškození podvozků.kamení 2.jpg

Nejen, že již samotný pohyb osob v kolejišti je nepřípustný, umístění předmětů na koleje je pak zcela nepochopitelný. Pachatel nebo pachatelé svým jednáním způsobili mimo jiné výluku na obou tratích a ohrozili cestující ve dvou vlakových spojích.
Liberečtí kriminalisté ve věci zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání zločinu obecného ohrožení, za který pachateli nebo pachatelům, v případě dopadení a prokázání viny, může hrozit trest odnětí svobody od tří do osmi let.

Žádáme veřejnost o spolupráci. V blízkosti vlakového koridoru z Liberce do Hrádku nad Nisou nebo Frýdlantu vede hlavní silniční tah protínající krajské město. Domníváme se, že některý z řidičů motorových vozidel mohl v uvedené době spatřit na železničním náspu pohybovat se osobu nebo skupinku osob. Zároveň také některé z palubních kamer automobilů mohly zaznamenat pohyb osob v kolejišti právě v době mezi 16. a 17. hodinou dne 21. března.

Pokud máte informace k tomuto případu, ozvěte se nám prostřednictvím linky 158 nebo informace předejte na kterékoli obvodní oddělení policie. Děkujeme.

4. května 2023
por. Bc. Vojtěch Robovský
Oddělení tisku a prevence
KŘP Libereckého kraje

vytisknout  e-mailem