Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

Žádáme případné svědky a poškozené osoby o spolupráci

KRAJ/LIBEREC – Podezřelé projede ze zahraničí dovážených osobních automobilů. 

Liberečtí kriminalisté prověřují podvodné prodeje vozidel, která byla do České republiky dovezena ze zahraničí. Původ těchto vozidel je zejména z Dánska a Spolkové republiky Německo. Nejčastěji se jedná o vozy různých typů továrních značek Škoda, Audi a Volkswagen. Ačkoli vozidla působí zachovale, je u nich po převozu razantně snížen počet najetých kilometrů. Jsou nabízena se stavem tachometru pod 200tisíc najetých kilometrů, ačkoli realita je mnohdy velmi vzdálena skutečnému stavu. K vozidlům jsou vytvořeny fiktivní servisní knížky, které obsahují zmínky o pravidelných servisních kontrolách v zahraničí tak, aby odpovídaly falešnému stavu nájezdu kilometrů.20170427_173616.jpg Vozidla jsou následně inzerována na českých internetových portálech, kde je uvedeno telefonní číslo prodejce. Poté, co se případný zájemce o vůz ozve prodejci, sjednají si schůzku v Liberci, často v prostorách benzinových čerpacích stanic nebo na méně frekventovaných místech, například na odstavných plochách parkovišť u průmyslových hal. Před smluvenou schůzkou na prohlídku vozidla se prodejce zájemci ozve s tím, že nemůže z různých důvodů dorazit, a tak za sebe pošle „náhradu“, která automobil doveze. Tato „náhrada“ disponuje předvyplněnou kupní smlouvou.

Kupující snadno podlehne pocitu, že vozidlo, které na první pohled vypadá velmi dobře, má servisní historii a akceptovatelný nájezd kilometrů, je prodáváno za přijatelné peníze. S takto získaným vozidlem pak nový majitel odjíždí.

Kriminalisté evidují již několik takovýchto případů, ke kterým v poslední době došlo. Předpokládají však, že takto uskutečněných prodejů dovážených vozidel může být mnohem více.

Vzhledem k těmto skutečnostem se obracíme na veřejnost o spolupráci a vyzýváme také majitele tímto způsobem zakoupených vozidel, aby se přihlásili prostřednictvím bezplatné linky 158, na tel. čísle 974 466 431, 974 466 347 nebo na kterémkoli obvodním oddělení Policie ČR. Informace od takto poškozených osob nebo svědků mohou kriminalistům výrazným způsobem dopomoci k objasnění případů.

19. listopadu 2020
por. Bc. Vojtěch Robovský
Oddělení tisku a prevence
Liberec

vytisknout  e-mailem