Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

Začíná advent, policisté budou více v ulicích

KRAJ - Policisté stejně jako každý rok v souvislosti s adventem a vánočními svátky budou dohlížet na bezpečnost občanů a na klidný průběh svátků. 

Již tento víkend začíná advent a nejen policisté v Libereckém kraji, ale i po celé republice budou v následujících týdnech více vidět v ulicích a také v místech s větší koncentrací lidí. Dle situace a v návaznosti na pořádání různých vánočních akcí budou přijímat adekvátní bezpečnostní opatření na celém území Libereckého kraje.

Lidé tak v ulicích, obchodních centrech, na vánočních trzích, koncertech nebo nádražích budou častěji potkávat policejní hlídky, které mohou být vybaveny také dlouhými zbraněmi. V následujících týdnech posílí výkon služby samozřejmě i dopravní policisté, kteří budou dohlížet na bezpečnost a plynulost v silničním provozu. Daná opatření a počty policistů budou přizpůsobena každé konkrétní akci. 

V České republice stále platí první stupeň ohrožení terorismem a zvýšená bezpečnostní opatření platí po celý rok. I přestože v současné době Policie ČR nemá žádné informace, které by směřovaly k přímému ohrožení našeho státu, tak v souvislosti s vánočními svátky a příchodem Nového roku bude i v rámci  kraje provádět adekvátní bezpečnostní opatření, která budou přizpůsobena a plánována vždy podle konkrétní situace, ohlášených akcí a jejich rozsahu. 

Do bezpečnostního opatření budou zapojeni policisté pořádkové služby, dopravní policisté, kriminalisté a také kynologové se služebními psy.

Prevence v období adventu

S adventem jsou spojeny i  nákupy a přípravy na Vánoce a příchod Nového roku. Lidé se více soustřeďují v obchodních centrech a v tuto dobu mají u sebe větší množství peněž než obvykle. Toho využívají kapsáři, kteří čekají na svoji příležitost a využívají nepozornosti nakupujících.

Toto období je z hlediska rizika okradení nejhorší. Snažíme se proto tato rizika eliminovat a více preventivně působit nejen v samotných nákupních centrech, ale i v jejich bezprostředním okolí. Zároveň více kontrolujeme místa, kde by mohlo ke krádežím docházet tj. parkoviště u nákupních center, bankovní ústavy, pošty a centra měst. Policisté kontrolují zaparkovaná vozidla, zda je jejich majitelé neponechali odemčené nebo zda neponechali na sedadlech cenné věci. V případě takového zjištění jejich majitele na to upozorní.

Svými preventivními aktivitami  policisté v rámci preventivních akcí upozorňují veřejnost na nebezpečí spojená s předvánočními oslavami.

Několik preventivních rad:

Občané, dávejte si zvýšený pozor na kapsáře a zloděje a ve vlastním zájmu dodržujte pravidla bezpečného chování. Připomínáme některá základní:

  • Při procházkách a nákupech na vánočních tržištích se vyplatí rozdělit peníze na menší částky, uschovat je a nosit je odděleně.
  • Nikdy nenechávejte peněženku a doklady na vrchu kabelky či nákupní tašky. V nákupním centru, obchodech a obchodních domech nikdy nenechávejte tašku či kabelku v prostoru nákupního vozíku a už vůbec ne v sedáku pro dítě.
  • Buďte ostražití v prostředcích městské hromadné přepravy, kde je v předvánočním čase neustále nával cestujících. Kapsáři zde „pracují“ buď samostatně, nebo ve skupinách, což je pro ně bezpečnější. Vyvolají zmatek, natlačí se k vytipované osobě, někdo z nich ukradne peněženku, předá ji dalšímu, který ji schová. Skupina se tváří, jako by k sobě nepatřila a vystupují většinou společně.
  • Ženám doporučujeme mít ruku na zipu kabelky či tašky.
  • Mládež by si měla dávat pozor na své batohy. Batoh na zádech v tlačenici není v bezpečí.
  • Mužům doporučujeme uložit peníze a doklady do náprsní kapsy bundy či kabátu, která je na zip.
  • Při delším cestování vlakem či autobusem za vánočními nákupy platí stejná pravidla. Svá zavazadla musíte mít i zde neustále pod kontrolou - spát rozhodně nedoporučujeme. Je lepší vyhýbat se lidem, kteří jsou viditelně pod vlivem alkoholu, drog nebo jsou agresivní.
  • Při výběru finanční hotovosti z peněžního bankomatu je třeba dbát zvýšené opatrnosti. Nedopusťte, aby vás při zadávání PINu někdo rušil. Všímejte se nestandartně fungujících a vypadajících bankomatů (nějaké přídavné čtecí zařízení, miniaturní kamera apod.). V případě takového zjištění informujte Policii České republiky.
  • Při bezhotovostních platbách v obchodě, restauraci apod. zadávejte PIN co nejopatrněji, nepouštějte platební kartu z dohledu. Dohlédněte, aby byl k jedné vaší platbě vyhotoven pouze jeden doklad o provedení transakce. Doklady od provedených transakcí včetně potvrzení výběrů z bankomatů hned nevyhazujte – uschovejte je alespoň po dobu tří měsíců.

Věnujte pozornost i nákupům na internetu:

  • Objednávejte zboží jen z ověřených a důvěryhodných zdrojů a doporučujeme provádět platbu až po převzetí zboží.

V období vánočních svátků se můžete setkat i s podvodnými charitativními sbírkami:

  • sbírky mají svá pravidla
  • je k dispozici kopie osvědčení příslušného úřadu, který sbírku povolil
  • je k dispozici plná moc právnické osoby s identifikačními údaji a údaji o sbírce, potvrzená podpisy statutárních orgánů s otiskem razítka
  • plná moc musí být opatřena pořadovým číslem
  • v souladu se zákonem č.117/2001 Sb., o veřejných sbírkách

Pozor si dávejte i na parkovištích:

  • ve svých vozidlech nenechávejte na viditelných místech žádné předměty, které by byly lákadlem pro zloděje
  • věci ukládejte do zavazadlového prostoru vozidla
  • nenechávejte ve vozidlech dárky, cenné věci (telefony, navigace, notebooky, fotoaparáty, ale i lyže,  apod.)

I přes veškerá varování policistů, kteří pravidelně občany na tyto tzv. nešvary upozoňují, setkávají se stále s lidmi, kteří těchto upozornění nedbají a zbytečně tak nahrávají zlodějům. 

Občané buďte proto obezřetní nejenom v tomto předvánočním a vánočním čase!
 

29. 11. 2019
kpt. Bc. Vladimíra Šrýtrová
koordinátorka prevence KŘP Libereckého kraje

vytisknout  e-mailem