Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Žáci druhých tříd se dočkali odměny

S koncem školního roku vrcholí další ročník preventivního programu „Ajaxův zápisník“. 

S ním navštěvují policisté z Preventivně informační skupiny v Mladé Boleslavi již řadu let několik základních škol v regionu. Program je určen žákům druhých tříd, kteří se v rámci prvouky seznamují mimo jiné s výstrojí a výzbrojí policistů, významem policie a také například se základními pravidly silničního provozu. Na začátku školního roku druháci obdrží pracovní sešit s deseti různými tématy. Ta s nimi potom v průběhu roku v rámci prvouky probírá jejich učitelka.
Policisté žáky několikrát za rok navštíví. Předvedou jim výstroj a uniformy policistů, stejně jako se školáky proberou základní pravidla z bezpečnosti silničního provozu, a to jak z pozice chodce, tak i například v roli cyklisty. Na konci školního roku se snaží policisté žákům přiblížit policejní práci i ukázkou různých dopravních prostředků a předvedením výcviku služebních psů. Právě policejní pes „Ajax“ je totiž v projektu tím hlavním průvodcem, který školákům jednotlivá témata přináší.

V právě končícím školním roce bylo do programu zapojeno na 400 žáků druhých tříd ze škol v Mladé Boleslavi, Benátkách nad Jizerou, Mnichově Hradišti, Bakově nad Jizerou, Bělé pod Bezdězem a Kněžmostě. Žáci, kteří celý rok s Ajaxem pilně pracují, jsou na konci školního roku také odměněni originálním odznakem, který tento projekt symbolizuje. Odznaky financují města a obce, jejichž škola je do programu zapojena. Na konci minulého týdne se ukázky výcviku služebních policejních psů dočkali žáci na 7. a 8. základní škole v Mladé Boleslavi a také školáci z prvního stupně školy v Bělé pod Bezdězem. Další školy v Bakově nad Jizerou, Mnichově Hradišti a Kněžmostě spolu s „preventisty“ navštívil také kriminalistický technik. Školáci mohli na vlastní oči vidět, jak se zajišťují otisky prstů a prohlédnout si vybavení, se kterým technik stopy na místě činu zajišťuje. Nechybělo také několik rad a doporučení, jak by se budoucí třeťáci měli chovat o prázdninách, aby si volna užili v pohodě a hlavně ve zdraví.

komisař Bc. Ladislav Mareš

26.6.2011

vytisknout  e-mailem