Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Zachraňujeme životy

Novojičínsko - Projíždějící řidiči poskytovali první pomoc. 

Společně s pracovníky Českého červeného kříže a studenty střední zdravotnické školy si nejen řidič, ale i ostatní spolucestující ve vozidlech vyzkoušeli jaké to je poskytovat první pomoc zraněnému. Nepřímou masáží srdce a umělým dýcháním do připravených figurín tak získávali zkušenosti k záchraně lidského života.

Jednalo se o preventivní akci novojičínských dopravních policistů a partnerů z řad Besipu, střední zdravotnické školy a Českého červeného kříže. Ve středu 12. června v dopoledních hodinách na hlavním tahu silnice z Nového Jičína do Frýdku-Místku před benzinovou čerpací stanici v Libhošti zastavovali policisté projíždějící vozidla a vyzývali řidiče a jeho spolujezdce k poskytnutí první pomoci. Z více jak dvou stovek oslovených pouze pár jedinců nácvik odmítlo s výmluvou na časovou tíseň.  Ti co si resuscitaci vyzkoušeli, odcházeli s drobnými dárky, které rozdával zástupce Besipu.

„Chtěli jsme řidičům poskytnout službu, kterou na silnicích, ale i v běžném životě možná někdy využijí a udělají dopravu bezpečnější. S blížícím se létem se provoz zhušťuje, krizových situací přibývá a tak pouze nácvikem si člověk osvojí dovednosti, které při dopravní nehodě uplatní.
Mnozí řidiči se s poskytnutím první pomoci setkali pouze při výcviku v autoškole při získání řidičského průkazu, jen profesionální řidiči jsou pravidelně v této oblasti proškolováni. Informace o tom jak poskytnout první pomoc se v průběhu let několikrát pozměnily. Nicméně včasná pomoc a základní návyky život mnohdy zachrání.“

Jen pro připomenutí resuscitaci provádíme zprůchodněním dýchacích cest a při zástavě dýchání nepřímou masáží srdce. Stlačení hrudníku v poměru třicet ku dvěma vdechům, 100x za min. do obnovy dýchání či příjezdu lékařské pomoci.

       
 

Tisková zpráva ze dne 13.6.2013

por. Mgr. Petr Gřes
tiskový mluvčí

vytisknout  e-mailem