Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Zachraňovali muže z balkonu

PRAHA VENKOV-JIH – Policisté z územního odboru v pátek letošního 8. listopadu krátce po 14 hodině přijali oznámení o požáru rodinného domu v ulici Domácí v Říčanech. 

Přibližně po třech minutách od oznámení přijížděla první policejní hlídka na místo hlášeného požáru. Policisté na místě zjistili, že se v prostoru balkonu rodinného domu nachází starší muž a dva psi, kteří jsou zde odříznuti v důsledku silného zakouření objektu domu a valícího se kouře z oken a balkonových dveří.
Policisté společně s dobrovolným hasičem, který k hořícímu domu dorazil těsně před jejich příjezdem, se pustili do záchranářské akce, kdy se snažili pomocí nalezeného žebříku muže společně s jeho psy z balkonu evakuovat. K uvězněné osobě se na balkon dostal dobrovolný hasič společně s jedním policistou. Majitel však nedokázal v důsledku snížené mobility překonat zábradlí balkonu a dostat se tak na žebřík, který byl v tuto chvíli jedinou možností, jak zakouřený balkon opustit. Dobrovolnému záchranáři se podařilo nejprve evakuovat vyděšená zvířata a vzhledem k silnému vývoji kouře v patře budovy bylo nutné co nejdříve muže z balkonu dostat. Bohužel se nepodařilo nalézt nikde další žebřík, který by zajistil i lepší stabilitu zachraňujících osob. Ani podaná židle tyto podmínky neusnadnila. To už se policista a dobrovolný hasič museli uchýlit do rohu balkonu, neboť se z oken valil silný dým tak, že už nebylo osoby chvílemi vidět. Policista stál za starším mužem zády k oknům a nakláněl se nad ním, aby jej stínil od kouře a vytvořil mu alespoň minimální vzduchovou kapsu. Následně se na místo dostavila další jednotka hasičů, byl sestaven další žebřík, jeden z hasičů v dýchací technice vylezl k osobám na balkon, nasadil majiteli vyváděcí masku a následně se podařilo muže za vzájemné asistence hasičů a policistů muže z balkonu evakuovat.
Majitel domu a jeden z policistů byli převezeni k lékařskému ošetření do pražské nemocnice, neboť se nadýchali zplodin z hoření. Uvedenou událost si na místě převzal vyšetřovatel Hasičského záchranného sboru Středočeského kraje. Nyní budou prověřovány okolnosti tohoto požáru, jakož i jeho příčina. Včasným a odhodlaným společným zásahem policistů i dobrovolného hasiče se podařilo zabránit minimálně těžkým zdravotním následkům majitele nemovitosti.


por. Bc. Zdeněk Chalupa
komisař oddělení tisku a prevence
14. listopadu 2019  

Odkazy do noveho okna

požár 1.

požár 1. 

Detailní náhled

požár 2.

požár 2. 

Detailní náhled

požár 3.

požár 3. 

Detailní náhled

požár 4.

požár 4. 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem