Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Název kraje

Policie České republiky – KŘP Olomouckého kraje

Záchranná akce byla úspěšná

PROSTĚJOV - Všechny pohřešované osoby byly nalezeny, naštěstí šlo jen o cvičení. 

V pátek 19. dubna proběhlo v katastrálním území obce Čechy pod Kosířem taktické cvičení složek integrovaného záchranného systému tematicky zaměřené na pátrání a záchranu pohřešovaných osob. Cílem těchto cvičení je nácvik činností a koordinace zásahu mezi jednotlivými složkami přímo v terénu.

Námětem byla tentokrát šestičlenná skupina mladistvých osob, která se rozhodla procvičit si v dané lokalitě své dovednosti a střelbu z airsoftových zbraní a následně měla v úmyslu přespat ve volném terénu.

Vše odstartovalo tím, že na linku 158 obrátil jeden z účastníků a zmatečně oznámil, že se mu v okolí Velkého Kosíře ztratili kamarádi, které nemůže najít. Během hovoru se spojení náhle přerušilo. Při zpětném volání bylo číslo již nedostupné. Byly provedeny prvotní úkony, kdy jedna z hlídek zjistila, že v blízkosti rozhledny byla ten den viděna skupina šesti mladistvých podnapilých osob, které se chovaly velmi hlučně. Byl tedy předpoklad, že se jedná o onu skupinu mladých lidí. Byla velká pravděpodobnost, že budou podnapilí, dezorientovaní a taky zranění. Ihned byla svolána pátrací akce po pohřešovaných osobách pod vedením zkušeného velitele zásahu. Začal se propátrávat terén za pomoci rojnic policistů a hasičů, do akce byli povoláni psovodi se psy a terén se prozkoumával také s pomocí termovize Letecké služby PČR. V průběhu pátrání probíhala mezi jednotlivými složkami IZS komunikace, předávali si informace a procvičovali si vzájemnou koordinaci. Všichni pohřešovaní figuranti byli postupně nalezeni, vyproštěni, na místě jim byla poskytnuta první pomoc a byli transportováni k posádce rychlé záchranné služby.

Na cvičení se mimo složek Policie ČR, Hasičského záchranného sboru a Zdravotnické záchranné služby podílela také Městská policie Prostějov, příslušníci Celní správy a jednotky sboru dobrovolných hasičů. Do záchranné akce bylo nasazeno cca 150 cvičících osob a prověřilo se také využití materiálně technického vybavení všech složek. Zásah byl vyhodnocen jako velmi úspěšný a všem zúčastněným složkám za stoprocentní nasazení osobně poděkoval vedoucí cvičení.  

por. Mgr. Miluše Zajícová
22. dubna 2024 

Odkazy do noveho okna

PČR (1)

PČR (1) 

Detailní náhled

PČR (8)

PČR (8) 

Detailní náhled

PČR (2)

PČR (2) 

Detailní náhled

1 PČR (3)

1 PČR (3) 

Detailní náhled

2 PČR (4)

2 PČR (4) 

Detailní náhled

3 PČR (5)

3 PČR (5) 

Detailní náhled

4 PČR (6)

4 PČR (6) 

Detailní náhled

PČR (7)

PČR (7) 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem