Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihomoravský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihomoravského kraje

Zachránili řidiče z hořícího kamionu

HODONÍNSKO: Policie ČR a Česká pojišťovna předala tři tituly Gentlemanů silnic zachráncům lidského života. 

Policie ČR spolu s Českou pojišťovnou ve čtvrtek 26. ledna předala ve Veselí nad Moravou rodině Hrbáčkových z obce Louka celkem tři tituly Gentlemanů silnic. Loni v listopadu svojí rychlou a odvážnou reakcí neváhali pomoci s vyproštěním zaklíněného řidiče soupravy cisterny, které po převrácení začala hořet kabina. Hana Hrbáčková, Miroslav Hrbáček a jejich syn Ondřej převzali z rukou vedoucího Územního odboru plk. Petra Flašara a ředitele pobočky České pojišťovny ve Veselí nad Moravou Jiřího Konečného certifikát Gentleman silnic a značkové hodinky jako vyjádření díku za záchranu lidského života po vážné dopravní nehodě. Počet udělených ocenění tak v České republice překonal hranici sedmi desítek.


Loňský sváteční 17. listopadový večer měl pro rodinu Hrbáčkových nečekaný závěr. Ve večerních hodinách jejich pozornost totiž upoutala mohutná rána. Když vyběhli na balkon, viděli počínající požár kamionu s cisternovým návěsem. Společně pak celá rodina vybavená hasičským přístrojem, lékárničkou a mobilním telefon zamířila k havarovanému kamionu.

Souprava se při průjezdu levotočivou zatáčkou u obce Louka převrátila a skončila na boku. Už během cesty k havarovanému vozidlu paní Hrbáčková volala linku 112, zatímco její manžel se synem se vydali vstříc záchraně řidiče. Ten zůstal zaklíněný ve vozidle a nemohl se vlastními silami dostat ven. Hasicím přístrojem rozbili čelní sklo a zaklíněného řidiče vyprostili z kabiny, zatímco se pokoušeli hasit požár vozidla.

Poté, co se podařilo řidiče z kabiny vyprostit, začaly se z motorového prostoru kabiny ozývat první výbuchy a během několika desítek vteřin kabinu zachvátily mohutné plameny. V té době již byl řidič v bezpečné vzdálenosti a potvrdil, že cisterna nepřeváží vysoce hořlavé materiály, ale použitý fritovací olej. Hana Hrbáčková ošetřila řidiči řezné rány a zasahujícím hasičům, kteří mezitím na místo dorazili, se podařilo dostat oheň pod kontrolu tak, že se plameny nerozšířily na celou cisternu. Ta sice byla kvůli převrácení poškozena, ale její obsah naštěstí nevytekl. Řidič při havárii utrpěl pouze lehké zranění.

Gentleman silnic je společným projektem České pojišťovny a Policie ČR, který vznikl v roce 2004 s cílem motivovat řidiče k tomu, aby si na silnici pomáhali a nebyli k sobě lhostejní. Od té doby už ocenění převzalo 72 lidí (z toho 12 žen) na 34 místech celé České republiky.

nprap. Petr Zámečník, 26. 1. 2012

Odkazy do noveho okna

Nehoda 1

Nehoda 1 

Detailní náhled

Nehoda 2

Nehoda 2 

Detailní náhled

Nehoda 3

Nehoda 3 

Detailní náhled

Nehoda 4

Nehoda 4 

Detailní náhled

Ocenění 1

Ocenění 1 

Detailní náhled

Ocenění 2

Ocenění 2 

Detailní náhled

Ocenění 3

Ocenění 3 

Detailní náhled

Ocenění 4

Ocenění 4 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem