Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

Záchránili lidský život

České Budějovice - Suchovrbenští policisté zachránili svým okamžitým zásahem život starší ženě. 

Suchovrbenští policisté, nprap. Mgr. Ladislav Škopek a nprap. Vladimír Lavička, sloužili minulý pátek 5. srpna, svou běžnou službu. V 16:25 hod. přijali oznámení od operačního důstojníka Územního odboru České Budějovice, že na konci českobudějovické čtvrti Suché Vrbné, na účelové komunikaci směřující k rybníku Na Hliníku, čeká oznamovatel, který nalezl na hladině plující mrtvolu.  Oba znalí místních poměrů věděli, že se jedná o zaplavený bývalý pískový lom, kde je větší hloubka. Policisté dojeli na místo, zde asi 4 metry od břehu spatřili ležet tělo, oblečené do tmavých kalhot a červené mikiny s kapucí, která byla přetažena přes hlavu. Náhle si všimli, že se osobě ležící ve vodě, pohnuly prsty pravé ruky. Nemeškali ani vteřinu, sundali opasky  a oba skočili do vody. Ladislav Škopek doplaval k tělu a zde viděl, že se jedná o starší ženu, která měla kolem krku omotaný popruh z kabelky. Uvolnil ho a táhnul tělo ke kolegovi, pak oba doplavali až k břehu, kde byla lepší dostupnost na nižší místo. Břeh, z kterého původně do vody skočili, byl velmi strmý. Po vytažení těla z vody okamžitě zahájili resuscitaci – nepřímou masáž srdce a dýchání z plic do plic. Mezitím se na místo dostavil i další policista z obvodního oddělení Suché Vrbné a prostřednictvím radiostanice podal informaci operačnímu důstojníku a požadoval příjezd rychlé zdravotnické pomoci.
 
Žena, kterou policisté oživovali, otevřela oči a začala sama od sebe dýchat. Lehce nesrozumitelně sdělila, že se chtěla utopit, že ji život nebaví, že má dluhy apod. Když se jí policisté zeptali na osobní údaje, uvedla, že se jmenuje Karla Šlégrová z Hrdějovic a je jí 61 let.
Muži zákona ihned věděli, že se jedná o ženu, po které bylo ve čtvrtek 4. srpna v odpoledních hodinách vyhlášeno pátrání, že ji celou noc a následující dopoledne hledalo 10 policistů a několik dobrovolníků v Hrdějovicích, Hosíně a Borku.
 
Po příjezdu vozidla rychlé zdravotnické pomoci byla žena lékařem prohlédnuta a ten také konstatoval, že jí skutečně policisté zachránili svým okamžitým zásahem život.
 
                                                       Policisté doslova dostáli mottu všech policistů – Pomáhat a chránit.
 
nprap. Milan Bajcura, pisjc@mvcr.cz
9. srpna 2011                                                                                                        
Rybník Na Hliníku Č.B. II.

vytisknout  e-mailem