Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
hl. m. Praha název

Policie České republiky – KŘP hlavního města Prahy

Záchraně života se neubránil

Životní peripetie ho přiměly k dramatickému kroku, pokusu ukončit život. V ledové koupeli si ale odchod z tohoto světa rychle rozmyslel. 

V sobotu nedlouho před třetí ráno přijali operátoři linky tísňového volání oznámení o muži, který chtěl ukončit život skokem z Mostu Závodu míru.

Nejblíže v tu chvíli byli policisté z místního oddělení Radotín, kteří okamžitě vyrazili na místo. Ti po příjezdu uviděli muže, který visel nohama z mostu a rukama se držel za zábradlí. Navíc bylo zjevné, že „sebevrahovi“ dochází síly.

Proto policisté začali s mužem okamžitě komunikovat, kdy se ho snažili přesvědčit, aby od svého úmyslu upustil. Ten se ale jakékoli rozpravě bránil a na celé kolo vykřikoval, že už ho nebaví život a tak nemá smysl žít. Navíc „skokan“ varoval, aby se ho nikdy nepokoušel jakkoli zadržet.

Tohoto jeho varování ale policisté nedbali a v příhodný okamžik visícího muže chytili za ruce. Nicméně ten se nežádoucí pomoci bránil natolik vehementně, že nakonec do vody i tak spadl.

Policisté na nic nečekali a služebním vozem sjeli na cyklostezku pod mostem, kde cca 15 metrů od břehu uviděli zmiňovaného muže. Ten, zřejmě vlivem chladné vody, během vteřiny otočil a začal policisty prosit o záchranu, neb prý nemůže dýchat a bojí se, že se utopí.

Na základě vyvstalé situace jeden z policistů dvoučlenné hlídky místního oddělení Radotín na nic nečekal a konal. Odepnul v tu chvíli zbytečnou zátěž, tedy opasek s pistolí a dalšími policejními proprietami, který předal do úschovy kolegovi a skočil do vody.

Poté už bylo, dá se říci dílem okamžiku, během kterého policista vytáhl čtyřiačtyřicetiletého, zjevně podchlazeného muže na břeh a předal ho přivolaným záchranářům. Ti ho nezraněného převezli do příslušného zdravotnického zařízení v Praze 8.

A policista? Ten se po tomto heroickém výkonu převlékl do suchého a dokončil službu.

por. Mgr. Tomáš Hulan 10. 4. 2017

vytisknout  e-mailem