Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
hl. m. Praha název

Policie České republiky – KŘP hlavního města Prahy

Záchrana života

Policistům z pohotovostní motorizované jednotky se díky včasnému zásahu podařilo zachránit lidský život. 

Včera krátce po půl druhé odpoledne přijal operační důstojník linky 155 tísňové volání od ženy z Prahy 6, která prosila o pomoc pro svou sedmdesátiletou maminku. Ta během oběda znenadání spadla ze židle a nejevila známky života. Na místo okamžitě vyrazili záchranáři a ve spolupráci také hlídka pohotovostní motorizované jednotky, která se nacházela poblíž.

Policisté byli do několika málo minut na místě. Ze služebního vozu si vzali defibrilátor a vydali se do čtvrtého patra, kam je poslal partner indisponované ženy. Po příchodu do bytu policisté slyšeli pláč a slova „mami, neumírej“. V obývacím pokoji pak spatřili ženu, která se snažila o resuscitaci své maminky. Ta, jakmile je uviděla, prosila, aby ji maminku zachránili. Policisté na nic nečekali, ověřili, že skutečně nemá hmatatelný tep a okamžitě zahájili nepřímou srdeční masáž. Jeden z policistů masíroval hrudník a druhý připravoval defibrilátor. Přístroj, který je schopen elektrickým výbojem obnovit správnou činnost srdce. Jakmile byl přístroj připraven, policisté jej použili a dále pokračovali v resuscitaci. Chvíli poté na místo přijel lékař a posádka zdravotní záchranné služby. Záchranáři si ženu převzali, připojili na vlastní defibrilátor a pokračovali v lékařských úkonech. Na nepřímé srdeční masáži se po celou dobu střídali zdravotníci spolu s policisty z pohotovostní motorizované jednotky.

Asi po dvaceti minutách se podařilo u ženy obnovit základní životní funkce, nicméně její stav byl stále velmi vážný, proto museli záchranné složky v resuscitaci pokračovat. Po dalších dvaceti minutách se ženu podařilo stabilizovat a zdravotníci ji mohli převézt do nemocnice k navazující péči.

por. Mgr. Hana Křížová, DiS. – 5. prosince 2019

 

vytisknout  e-mailem