Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
hl. m. Praha název

Policie České republiky – KŘP hlavního města Prahy

Záchrana života

Policisté z pohotovostní motorizované jednotky zachránili pětadvacetiletou ženu, která zkolabovala. 

V úterý ráno vyslal operační důstojník policisty z pohotovostní motorizované jednotky v rámci programu „First responder“, který umožňuje dispečinku záchranné služby v případě závažných událostí kontaktovat operační středisko, jež na místo vyšle nejbližší policejní hlídku, která je vybavená mimo jiné i defibrilátorem. Účelem tohoto programu je rychlá reakce a poskytnutí první pomoci ještě před příjezdem zdravotníků.

„Péjáci“ v tomhle případě vyjížděli na pražský Jarov, kde se v bytě nacházela pětadvacetiletá žena bez známek života. Po příjezdu na místo uviděli ležet na zemi ženu, kde jí její přítel poskytoval laickou první pomoc, kterou zahájil, společně s operátorkou tísňové linky 155 (TANR).  Muže policisté vystřídali a pokračovali v nepřímé srdeční masáži.

Jeden z policistů resuscitoval, druhý si mezitím připravil přístroj AED neboli defibrilátor, který doporučil a následně i provedl u ženy jeden výboj. Poté ženu předali do péče posádce zdravotnické záchranné službě a policisté nadále pokračovali v provádění nepřímé srdeční masáže. Společnými silami se nakonec podařilo u mladé ženy funkci srdce obnovit a po zajištění byla převezena do nemocnice.

Pražští policisté přístroj AED využili v tomto roce ve více než padesáti případech.

por. Mgr. Violeta Siřišťová – 3. 11. 2021

Odkazy do noveho okna

policisté PMJ

policisté PMJ 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem