Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

Záchrana vodáků na jezu v Herbertově

Český Krumlov - Záchranná akce na jezu v Herbertově. 

Velkou záchrannou akci uskutečnily všechny složky Integrovaného záchranného systému Jihočeského kraje, dnes krátce po poledni na řece Vltavě u kempu HERBERTOV na Českokrumlovsku.
 
Skupina 5ti vodáků, mužů středního věku, se rozhodla, že sjedou divokou vodu, na velkém gumovém člunu. Ačkoli je několikrát varovali jak policisté obvodního oddělení Lipno nad Vltavou – služebna Vyšší Brod, tak i ostatní přítomné osoby, muži sedli na člun a vydali se po směru toku řeky k Českému Krumlovu. Když přijeli k jezu v Herbertově, po přejetí bubnu se člun převrátil a někteří muži vypadli do vody. To viděli svědci a okamžitě informovali záchranáře na lince tísňového volání 112. Po této informaci okamžitě na místo vyjely všechny složky Integrovaného záchranného systému. První byli na místě policisté z obvodního oddělení Lipno nad Vltavou – služebna Vyšší Brod a snažili se topícím se osobám pomoc. Vzápětí dorazili i příslušníci Hasičského záchranného sboru Jihočeského kraje a Zdravotnická záchranná služba Jihočeského kraje.
 
Společnými silami se záchranářům, v nasazení vlastního života, podařilo z řeky vytáhnout tři muže, další dva však bohužel utonuli. Jeden z utonulých mužů byl vytažen u blízkého kempu „U tři veverek“, druhého muže vyprostili zaklíněného u stromu vprostřed řeky, odkud ho vytáhli pomocí záchranného člunu na pravý břeh řeky.
 
Policisté řádně vyšetřují veškeré okolnosti této tragické události.
 
Tento případ má být mementem pro všechny osoby pohybující se kolem vody. Policisté důrazně varují všechny zájemce o vodní sport - řeka Vltava je na stupni nejvyššího nebezpečí, nejezděte na lodích po tomto toku!!!
 
nprap. Bc. Milan Bajcura, pisjc@mvcr.cz
7. června 2013

Záchranná akce v Herbertově 

.
Záchranná akce v Herbertově III.

vytisknout  e-mailem