Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

„Záchrana tonoucí osoby po prolomení ledu“ bylo téma společného cvičení hasičů a policistů

Praha venkov – VÝCHOD – V úterý 6. března proběhlo v Zápech na místním rybníku cvičení složek IZS. 

Policisté z Prahy venkov – Východ se v úterý 6. března účastnili cvičení hasičů ze stanice HZS Brandýs nad Labem – Stará Boleslav, které probíhalo na zamrzlé ploše rybníku v Zápech. Na vlastní kůži si zde policisté mohli vyzkoušet několik způsobů, jak zachránit tonoucí osobu, pod kterou se prolomil led. Nezapomenutelným zážitkem pro některé zúčastněné byla příležitost a možnost zažít podobné pocity, když se mu tato nešťastná událost přihodí.

Účelem celého cvičení bylo proškolení nových kolegů, zopakování si taktiky a postupu při záchraně osob a zejména snížení možných rizik, která mohou nastat při zásahu. Hasiči upozorňují na důležitost prvních dvou minut pro záchranu člověka. Během této krátké doby dochází k podchlazení těla a po dvou minutách se šance na vlastní záchranu rychle snižuje.

Spousta lidí riskuje svůj život tím, že se vydá bruslit na zamrzlou plochu tekoucích vod či rybníků, ačkoliv síla ledu není dostatečné silná. Přestože odborníci veřejnost před tímto nebezpečím varují, vždy se najdou jedinci, kteří svým nezodpovědným chováním riskují nejen svůj život, ale i těch, kteří se jim snaží při nešťastné události pomoci.

nprap. Mgr. Eva Hašlová
tisková mluvčí PČR Praha venkov – Východ
12.3. 2018

vytisknout  e-mailem