Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Záchrana lidských životů

Policistům patří velký dík 

V pondělí 29. 8. 2011 vyjížděli policisté z úpického obvodního oddělení  krátce po druhé hodině ranní do centra města na most Svatopluka Čecha. Na uvedeném přemostění řeky Úpy stál za zábradlím třicetiletý muž, který chtěl skoncovat se svým životem skokem do vody. Službu konající policisté po příjezdu na místo zjistili, že na vnějším ochozu mostu zhruba deset metrů nad vodní hladinou stál nešťastný muž, který stále opakoval, že chce skoncovat se svým nepovedeným životem. Na místo se rovněž během několika minut dostavil policejní vyjednavač. Policisté s mužem neustále hovořili a snažili se mu vysvětlit, aby od svého záměru upustil. Uvedená snaha se mužům zákona vyplatila a po zhruba pětačtyřiceti minutách muž, který se možná potřeboval jen někomu svěřit, přelezl zábradlí směrem do bezpečného prostoru. Psychicky zlomeného pána si na místě převzal lékař.
Každý, kdo se o uvedeném případu dozví, si řekne, pro policisty je to jen jejich práce, ale tyto okamžiky zůstávají každému v hloubi duše uschovány hodně dlouho. Některá z vyslovených slov s největší pravděpodobností zachránila lidský život, což je pro policisty tou největší odměnou.
 

V několika posledních dnech se jedná již o druhý případ, kdy policisté na trutnovsku výborně odvedenou prací s největší pravděpodobností zachránili to nejcennější – lidský život. Předposledním případem bylo pohřešování jednasedmdesátileté ženy, která odešla minulý čtvrtek z nemocničního zařízení v Žacléři neznámo kam. Místní policisté začali ihned po oznámení po nemocné seniorce se svými kolegy z celého trutnovského územního odboru  intenzivně pátrat. Do pátrací akce bylo nasazeno na pět desítek policistů, kteří s desítkou policejních psovodů  se svými čtyřnohými přáteli prohledávali ve spolupráci s místními hasiči a členy horské služby celé Žacléřsko. Po počátečním neúspěchu se pátrání rozšířilo i do okolních obcí, kde byl provedeným šetřením policejních pátračů zjištěn možný pohyb pohřešované osoby. Po dvaceti hodinách byla krátce před startem policejního vrtulníku, který měl z výšky pomáhat mužům v uniformách v pátrání, vyčerpaná, dezorientovaná, ale co je nejdůležitější, živá paní policisty nalezena v prostoru Libečských luk nedaleko obce Křenov. Pohřešovaná ležela na lesní cestě a nebyla schopna dalšího pohybu. Policisté na místo ihned přivolali vozidlo rychlé záchranné služby, které ženu ohroženou na životě převezlo do nemocničního zařízení. 
Za profesionální a výborně odvedenou práci patří všem zasahujícím policistům velké poděkování.  
(použito ilustrační foto)
nprap. Udo Ertner
29. 8. 2011
 

vytisknout  e-mailem