Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
hl. m. Praha název

Policie České republiky – KŘP hlavního města Prahy

Záchrana lidského života

Pomocí taseru policisté z pohotovostní motorizované jednotky zachránili lidský život. 

Dvacátého listopadu vyjížděli pražští policisté do jedné z budov areálu psychiatrické léčebny v Praze 8 v Bohnicích. V chodbě budovy se nacházel muž, který byl agresivní, držel si nůž pod krkem a chtěl se zabít. I když hlídka policie byla na místě přímo bleskově, stihl se muž lehce pořezat v oblasti krku a rukou. Při příchodu do chodby, uviděli policisté muže, který k nim stál zády a držel si nůž u krku. Vzhledem k velmi vypjaté situaci, kdy byl lidský život v přímém ohrožení, se policisté rozhodli použít donucovací prostředek taser.

Taser neboli distanční elektrický paralyzér je nesmrtící zbraň, založená na principu šoku, která vystřelenými elektrodami paralyzuje nervovou soustavu. Jedná se o bezpečnou zbraň, která zasahuje pouze příčně pruhované svalstvo, tím pádem nedojde k narušení činnosti srdce.

Muži zákona překvapili pacienta zezadu, čímž získali výhodu a využili tak momentu překvapení. Po nástřelu taserem do zad upadl paralyzovaný muž na zem a policisté mu okamžitě odebrali nůž, se kterým ohrožoval svůj život.  Následně mu pro bezpečnost jeho i ostatních přítomných osob přiložili pouta.

Při dalším prošetřování incidentu vyšlo najevo, že jednatřicetiletý muž je pacientem psychiatrické léčebny Bohnice. I přes zákaz opustil budovu a areál léčebny, venku si poté zakoupil onen nůž. Na sebevražedný čin se posilnil alkoholem, policisté mu naměřili více jak 2 promile alkoholu v dechu. Pohnutkou jeho jednání byly psychické a partnerské problémy a tímto způsobem byl rozhodnutý je vyřešit.

I tímto neobvyklým použitím donucovacího prostředku se dá zachránit lidský život. Policisté tak ukázali tento donucovací prostředek v lepším světle.

pprap. Lucie Drábková – 26.11.2019

 

Odkazy do noveho okna

vytisknout  e-mailem