Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Záchrana lidského života

MLADOBOLESLAVSKO - Manželský pár zachránil život řidičce havarovaného vozidla na železničním přejezdu. 

Ve středu 29. ledna tohoto roku vyjádřil v prostorách Obecního úřadu Všejany ředitel mladoboleslavského územního odboru policie České republiky Marek Jirouš a starosta  obce Karel Nejedlo poděkování manželům Bisovým, kteří zachránili lidský život.

K neobvyklé dopravní nehodě došlo dne 22. ledna 2020 v odpoledních hodinách v obci Všejany na Mladoboleslavsku, kde řidička osobního vozidla havarovala na železničním přejezdu do signalizačního zařízení, kde zůstala zraněná sedět ve vozidle.

V té době kolem projížděla automobilem paní Bisová, která se okamžitě pokusila zraněnou ženu  přimět  k odstranění havarovaného vozidla z kolejí. To se však nepodařilo z důvodu aktuálního zdravotního stavu řidičky  a rozsahu poškození jejího vozidla. Přitom přivolala telefonicky na pomoc svého manžela, se kterým bydlí nedaleko místa události.

Situace se rázem ještě zdramatizovala aktivací zabezpečovacího zařízení železničního přejezdu signalizující blížící se vlak. V té chvíli byl pan Bis již na místě a v reflexní vestě se svítilnou v ruce utíkal po železničním náspu, aby upozornil strojvedoucího vlakové soupravy na vzniklé nebezpečí. To se mu podařilo a strojvedoucí okamžitě reagoval aktivací rychlobrzdy. Paní Bisové se v té době podařilo dostat zraněnou ženu mimo vozidlo.

Střetu vlakové soupravy s osobním vozidlem nebylo sice možné  na tak krátkou vzdálenost zcela zabránit, nicméně se podařilo snížit nárazovou rychlost soupravy do vozidla.

záchrana lidského životazáchrana lidského životaManželský pár tak nepochybně zachránil život řidičce havarovaného vozidla a zabránil dalším závažným následkům, kdy reálně hrozila újma na životech a zdraví několika desítek cestujících ve vlaku v případě, že by došlo k jeho vykolejení. Oběma tak náleží veliké poděkování. 

Krátké video zde

por. Bc. Lucie Nováková
tisková mluvčí
PČR Mladá Boleslav
30. ledna 2020
 

vytisknout  e-mailem