Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Začátek zimní sezóny na horách

KRAJ - Policisté zvýšili výkon služby na horách! 

Zimní sezóna v horských střediscích již naplno odstartovala a za zimními radovánkami se vydává stále více sjezdařů, běžkařů, sáňkařů či turistů, nadšených z procházek na čistém horském "povětří". Na specifické zimní podmínky v těchto místech se důkladně připravili  a svůj výkon služby jim přizpůsobili také královéhradečtí policisté. 

Policisté se již od uplynulého víkendu ve větší míře zaměřují na zimní střediska v Krkonoších a Orlických horách. Naším cílem je zajištění bezpečnosti a veřejného pořádku v samotných horských střediscích, ale zejména také dohled nad bezpečností a plynulostí silničního provozu. Chceme tím předejít jak kolonám na příjezdových silnicích do hor, tak i blokování úzkých horských cest, a tím učinit cestování za zimními prožitky snazší a bezpečnější. S tímto úkolem nám jako každý rok vypomáhají i strážníci městských policií. Policisté budou  při běžném výkonu služby samozřejmě také dohlížet na veřejný pořádek včetně kontrol dodržování platných vládních nařízení.
skialpy.jpgpolicejní skialpy

Krkonoše na policejních lyžích
V minulém roce již osvědčené, i když ne zcela obvyklé policejní aktivity, znovu čekají uniformované muže zákona ve Špindlerově Mlýně, Peci pod Sněžkou a ve Vrchlabí.  Během celé zimy budou vyrážet na nepravidelné společné služby se strážci přírody KRNAP, které probíhají na skútrech, čtyřkolkách anebo na speciálním skialpinistickém vybavení na hřebenech Krkonoš. Společně se strážci dohlížíme například na přestupky týkající se porušování pohybu v klidových územích národního parku a přestupky proti Návštěvnímu řádu chráněného území. První taková smíšená hlídka vyrazí na „kopce“ již tento pátek 17. 12. 2021.

Orlické hory dostupnější pro IZS i pro běžkaře
Vrcholky Orlických hor začali opět hojně navštěvovat milovníci bílé stopy, kteří rádi parkují až nahoře v sedle poblíž Masarykovy chaty a Šerlichu, aby byli blíž k začátkům svých běžkařských tras. Policisté však žádají všechny řidiče motorových vozidel, aby dodržovali dopravní značení a neparkovali, tam, kde je to zakázáno. Mnohdy stačí pouze jeden neukázněný motorista, který svým jednáním strhne ostatní řidiče. Také v těchto místech proto budou zejména o víkendech  hlídkovat policisté.

Rozhodně dobrou volbou na cestu do hor (Orlických i Krkonoš) je pro lyžaře využití ski busů, které pomáhají zamezit kolapsům v dopravě. Například až k vrcholkům Orlických hor a Krkonoš se mohou lyžaři  dostat  pohodlně autobusem z nejrůznějších míst republiky třeba i z Prahy  či z Hradce Králové -  SKI BUSY V KRKONOŠÍCH 2021 A 2022  a POSÍLENÍ AUTOBUSOVÉ DOPRAVY PŘES HŘEBEN ORLICKÝCH HOR. Mohou však své automobily zaparkovat i na odstavných parkovištích v horských střediscích a  tam na ski bus jedoucí na hřebeny přestoupit.

Zimní střediska lákají i nepoctivce
Vyzýváme všechny návštěvníky zimních středisek, aby si dávali pozor na své lyžařské a snowboardové vybavení a nenechávali je bez dozoru při pauze na občerstvení. Bohužel každý rok dochází na horách ke krádežím, které páchají osoby, využívající neopatrnosti milovníků zimních radovánek. Při příjezdu na ubytovací zařízení vyndejte lyžařské vybavení z lyžařských boxů na autech a uložte si ho do lyžáren penzionů. Zloději v nočních hodinách obcházejí parkoviště a jejich cílem se právě stávají nejen samotná vozidla, ale i „rakve“, tedy zavazadlové schránky, na nich přidělané.

por. Pižlová Šárka, DiS., kpt. Mgr. Eva Prachařová
16. 12. 2021, 15:00
 

 

vytisknout  e-mailem