Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Začátek školního roku s projektem "Zebra se za Tebe nerozhlédne."

KRAJ - Středočeští policisté vyrazili za dětmi na přechody pro chodce 

Tak jako každý rok se již tradičně první školní týden vydali policisté na přechody pro chodce, aby se zde potkali s žáky, především nižších ročníků a osvětlili jim pravidla bezpečného přecházení a celkově základní pravidla chování v silničním provozu.

Projekt "Zebra se za Tebe nerozhlédne" je dlouholetý preventivní projekt Policie České republiky, který cílí na děti 1. stupně základních škol a jejich bezpečí v dopravě a osobní bezpečí. Informace jsou dětem předávány přímo v silničním provozu – u přechodů pro chodce i na následných tematických besedách. 

Ani tento rok nebyl výjimkou a i středočeští policisté a policistky z oddělení tisku a prevence společně s kolegy z dopravních inspektorátů vyšli za těmi nejmenšími školáky do ulic a věnovali se jejich bezpečnosti v silničním provozu. Do akce se v rámci Středočeského kraje zapojilo 250 policistů na  téměř 200 stanovištích - přechodech pro chodce. Následovaly série přednášek přímo ve školách napříč celým krajem.

Před dvěma lety byl projekt rozšířen o pracovní sešit zaměřený nejen na bezpečnost v silničním provozu ale také na osobní bezpečí. Právě s těmito sešity policisté děti ve školách navštívili a předali jim je, aby s nimi následně učitelé mohli s dětmi pracovat a vzdělávat se.

Na děti čeká každý týden jedno téma navazující na aktuální roční období a s ním spojená úskalí (nejen) v dopravě. Děti se při práci se sešitem prostřednictvím různých úkolů, které podporují kreativitu a ověřují znalosti z českého jazyka a matematiky i všeobecné vědomosti, hravou formou dozví nebo si zopakují, jak se pohybovat v provozu bezpečně v roli chodce, cyklisty, cestujícího v MHD či spolujezdce. Úkoly a tématy provede malé čtenáře oblíbená Zebra, která s inovací projektu získala novou podobu.

Od září 2021 kreslená Zebra ožila v podobě krátkých zábavných videí, která tematicky navazují na pracovní sešit. Videa jsou dostupná na policejním Youtube kanálu. Více informací o projektu naleznete zde www.policie.cz/zebra.

kpt. Mgr. Pavel Truxa
tiskový mluvčí
14. září 2021

vytisknout  e-mailem