Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

Na začátku školního roku děti vykročily se Zebrou

KRAJ - Po celý týden s nimi hovořili policisté a zástupci BESIPU a Týmu silniční bezpečnosti o bezpečném chování v silničním provozu. 

66Více jak týden se na začátku nového školního roku mohli školáci v celém Libereckém kraji setkávat u základních škol s dopravními či pořádkovými policisty, ale také s policistkami z oddělení tisku a prevence Krajského ředitelství policie Libereckého kraje a zástupci BESIP nebo Týmu silniční bezpečnosti v rámci preventivního projektu „Zebra se za tebe nerozhlédne!“.

V rámci celého krajského ředitelství hlídky služby dopravní i pořádkové policie dohlížely na bezpečnost a plynulost dopravy u přechodů pro chodce před mnoha základními školami. S dětmi přitom hovořily na téma správné chování v silničním provozu, zejména při přecházení vozovky. Do tohoto výkonu služby byl zapojen co nejvyšší počet hlídek u maximálního počtu základních škol v kraji. S ohledem na začátek školního roku byly hlídky umístěny u škol vždy v ranních a v odpoledních hodinách, v individuálně zjištěných časech.

V rámci tohoto preventivního projektu, který je součástí jednoho z hlavních pilířů policejní prevence s názvem „Tvoje cesta v dopravě“, všechny útvary služby dopravní policie v kraji dále připravily dvě preventivní aktivity na jimi vybraných školách, které jsou realizovány v průběhu měsíce září. "Semináře jsou vždy zaměřeny na žáky a jejich znalosti v oblasti silničního provozu tj. pohyb po pozemních komunikacích, znalost základních dopravních značek, poutání ve vozidle, zviditelňování chodců v provozu prvky z retroreflexního materiálu, atd.. Žákům také tyto naše aktivity umožní přepnout vnímání světa z rozvolněného režimu „prázdniny“ na ukázněnější režim „školní docházka“", uvádí kpt. Ing. Jan Frieser, MBA z Odboru služby dopravní policie Krajského ředitelství policie Libereckého kraje. 

Za celou dobu konání preventivní akce, tj. po dobu sedmi dnů, všechny hlídky krajského ředitelství obsadily stanoviště celkem u 230 škol a policistky z oddělení tisku a prevence u dalších 8 základních škol.  Celkem bylo nasazeno více jak čtyři sta policistů služby dopravní a pořádkové policie, aktivně za účelem edukace chodců, kterých oslovili více jak jeden tisíc.

4V průběhu projektu však hlídky nemohly všechny přestupky v dopravě zcela jen tak přehlížet. Celkem v 10 případech udělily pokuty na místě příkazem v celkové částce 3 000 Kč. Žádná z těchto pokut nebyla uložena chodci. Jednání několika desítek přestupků u chodců, kteří nesprávně přecházeli komunikaci, vyřešily hlídky vždy domluvou.  Účelem projektu je totiž vzdělávání chodců, nikoli represivní trestání.

Dvanáct akcí připravilo i Ministerstvo dopravy – BESIP Libereckého kraje společně s Týmem silniční bezpečnosti. „S mladšími dětmi jsme zopakovali bezpečné přecházení přes přechod, těm starším jsme kladli na srdce, aby v provozu byli pozorní, nebyli zahleděni do svých telefonů a zaposlouchaní se sluchátky na uších. Pozorností, která shledání s námi dětem připomene, byly reflexní předměty nebo deník Zebra se za Tebe nerozhlédne, jehož tisk byl mimo vlastní zdroje Policie ČR financován z fondu zábrany škod České kanceláře pojistitelů v rámci projektu Markétina dopravní výchova,“ doplňuje Mgr. Markéta Novotná, za krajské pracoviště BESIP pro Liberecký kraj.

Deník "Zebra se za Tebe nerozhlédne" je zaměřený nejen na bezpečnost v silničním provozu, ale také na osobní bezpečí. Děti tak provede celým školním rokem a na konkrétních případech jim ukáže, jak se bezpečně chovat nejen v silničním provozu. 


14. 9. 2022
kpt. Bc. Vladimíra Šrýtrová
koordinátorka prevence KŘP Libereckého kraje 

vytisknout  e-mailem