Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

ZAČÁTEK PRÁZDNIN

Jihočeský kraj - Policisté se větší míře zaměřují na bezpečný provoz na komunikacích. (hlasová schránka 974 222 116) 

Jihočeští policisté se od pátku do neděle uplynulého týdne zapojili do celorepublikové dopravně bezpečnostní akce ZAČÁTEK PRÁZDNIN, souvislosti s koncem školního roku a začátku prázdninového provozu a také v návaznosti na nepříznivý vývoj dopravní nehodovosti v tomto období uplynulých letech.

Do akce se zapojilo více jak 170 příslušníků pořádkové a dopravní policie, kdy za uvedené dny zastavili a zkontrolovali 1405 motorových a nemotorových vozidel, přičemž zjistili 247 přestupků. Nejčastějším prohřeškem bylo porušení nejvyšší povolené rychlosti a to v 115 případech!

Strážci pořádku též zjistili 7 hříšníků, kteří před jízdou či během ní požili návykové látky. Také je dalším nešvarem, že řidiči a spolucestující nepoužívají bezpečnostní pásy, což v případě dopravních nehod může mít i fatální následky. Za 3 dny jsme tuto skutečnost zjistili 28 případů.

Ve 14 případech byl kontrolou prokázán nevyhovující technický stav vozů a někteří řidiči si stále nelámou hlavu, že pokud jedou po dálnicích, v Jihočeském kraji po dálnici D3 a D4, musí mít uhrazen poplatek za její používání. To jsme prokázali u 7 řidičů.

Vzhledem k tomu, že hlavní prázdninová sezóna začne tímto víkendem, jsou policisté v celé zemi na kontroly připraveni a opět nás na silnicích uvidíte ve větší míře. Není to z toho důvodu, abychom vás zdržovali, ale abychom eliminovali negativní následky na životech, zdraví a majetku.

Nepřeceňujte své řidičské schopnosti, síly a technické možnosti svých vozidel. Před delší cestou policisté doporučují vše zkontrolovat, aby na vaší dovolené nenastali zbytečné nepříjemnosti. Nesnažte se být na místě za každou cenu co nejrychleji. Rychlost, stres a riskantní rozhodování nebývá to nejlepší v jízdě na vaši trase. Zároveň nepodceňujte rozložení nákladu ve vozidle. Velmi zatížená zadní část muže vytvářet smykové situace a přetáčení vozu v zatáčkách a při prudkém brzdění!

Všichni policisté vám přejí krásnou dovolenou a šťastný návrat domů…

por. Bc. Milan Bajcura, krpc.pio@pcr.cz

29. června 2021

vytisknout  e-mailem