Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Zábor komunikace

Zveřejnění podle ustanovení § 5 odst. 3 zákona č. 106/1999 Sb. 

Žadatelka požádala o následující informace:

kdo a na jak dlouho muze dle platne legislativy ČR blokovat verejnou cestu. Jedná se mi prevazne o to, zda muzou drevari pri nakladani bezne pokacenych stromu blokovat prijezd k rodinnym domum a na jak dlouho. A jak postupovat, kdyz na slovni zadost odmitnou uvolnit komunikaci, koho pozadat o pomoc, jake reseni muzeme pozadovat po policii CR pripadne po jinych organech statni zpravy.

Policie České republiky poskytla žadatelce následující informace:

K dané situaci lze obecně odkázat na § 25 odst. 3 zákona č. 361/2000 Sb., o provozu na pozemních komunikacích a o změnách některých zákonů, a § 52 odst. 7 tohoto zákona. Každou situaci je však nutné posoudit individuálně podle konkrétních okolností. S požadavkem na právní posouzení konkrétní situace a vyvození příslušných závěrů je nutné se obrátit na subjekty poskytující právní poradenství. Pokud se domníváte, že byl v nějakém konkrétním případě spáchán trestný čin nebo přestupek, můžete se obrátit na místně a věcně příslušný útvar Policie České republiky.

Podle § 3 odst. 3 zákona č. 106/1999 Sb. se informací pro účely tohoto zákona rozumí jakýkoliv obsah nebo jeho část v jakékoliv podobě, zaznamenaný na jakémkoliv nosiči, zejména obsah písemného záznamu na listině, záznamu uloženého v elektronické podobě nebo záznamu zvukového, obrazového nebo audiovizuálního. Podle § 2 odst. 4 zákona č. 106/1999 Sb. se povinnost poskytovat informace netýká dotazů na názory, budoucí rozhodnutí a vytváření nových informací. Povinný subjekt je povinen poskytovat pouze ty informace, které se vztahují k jeho působnosti, a které má nebo by měl mít podle obecně závazného právního předpisu k dispozici. Naopak zákon č. 106/1999 Sb. nestanovuje povinnost nové informace vytvářet či vyjadřovat názory povinného subjektu k určité problematice, vytvářet právní analýzy či hodnocení na základě zadání žadatele.  Policie České republiky není ani oprávněna podávat výklad jednotlivých zákonných ustanovení. Takové oprávnění mají pouze gestoři příslušných právních předpisů, zpravidla tedy jednotlivá ministerstva. Z výše uvedených důvodů se na Vámi požadované údaje informační povinnost nevztahuje.

pplk. JUDr. Lucie Žárská, 3. 2. 2020

vytisknout  e-mailem