Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Zabezpečte si své jízdní kolo

KLADENSKO – Deset minut stačilo k tomu, aby pachatel odcizil bicykl. 

V České republice ročně odcizí zloději až tisíce jízdních kol. Způsobená škoda dosahuje mnoho milionů korun. Ukrást kolo je otázka skutečné chvilky. Proto je nutné vybírat místa, kde své kolo či elektrokolo odložíme. Samozřejmě je nutností své kolo zabezpečit a zároveň ho mít nejlépe stále na očích. Největší chybou je podcenit celou situaci a kolo jen tak někde opřít o zeď, lampu, značku apod.

 Jelikož jsou zloději kol stále vychytralejší a mají lepší vybavení, je vhodné zvolit to správné zabezpečení, které bude co největší překážkou. To nejlepší, co můžeme udělat, je danou osobu od nekalých úmyslů odradit a zabezpečit bicykl bezpečnostním zámkem a cykloalarmem, které zaručeně ochrání Vaše kolo či elektrokolo.

Pokud si koupíte některý bezpečnostní zámek, je také nutné dodržovat několik bezpečnostních zásad. Zámek jistě udělá mnoho a alarm také, ale je vhodné:

 1. uzamykat kolo či elektrokolo na takových místech, kde nebude mít zloděj dostatek času ho ukrást. Jsou to místa, kde se pohybuje hodně lidí. Mnoho lidí se také snaží spoléhat na kamery městské policie apod.

 2. kolo uzamykejte jen k pevným předmětům, které jsou ukotveny do země, zdi apod.

 3. vhodné je uzamknout své jízdní kolo dvěma či více zámky, jeden přes rám a druhý přes přední či zadní kolo.

 4. než se od svého kola vzdálíte, sundejte z něj vše, co lze snadno ukrást, jako jsou světlabrašnycomputery apod.

 5. nevýhodu mohou být také "rychloupínáky", díky kterým lze např. snadno povolit přední či zadní kolo, podle toho, které jste připoutali např. ke stojanu, a kolo ukrást.

Včera 11. července 2019 přijali policisté Obvodního oddělení Kladno – Kročehlavy oznámení, že téhož dne bylo třiapadesátiletému muži v Kladně v ulici Italská odcizeno jízdní kolo. Jednalo se o bicykl zn. Apache v hodnotě 15.000,- Kč. Poškozený zaparkoval kolo do stojanu na jízdní kola u obchodního domu v 16:15 hodin a připevnil ho lankovým zámkem. Když se po deseti minutách vrátil, bicykl byl pryč.

Skutek je prošetřován jako přečin krádeže a pachateli hrozí trest odnětí svobody až na dva roky.

Aby se podařilo pachatele, zjistit a následně dopadnout, přivítali by policisté informace od případných svědků této události. Jakékoli indicie, které by vedly k odhalení totožnosti výše zmiňovaného zloděje, je možné sdělit osobně na Obvodní oddělení Kladno - Kročehlavy, nebo vyšetřovatele případu kontaktovat telefonicky na čísle 974 873 576. Samozřejmě je možné využít i bezplatnou linku 158.

Děkujeme za spolupráci.

nprap. Michaela Nováková
tisková mluvčí
P ČR Kladno
12. července 2019

vytisknout  e-mailem