Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Zabezpečte si své domy a chaty

Nenechávejte v nich cenné věci a drahou elektroniku 

Územní odbor PČR Praha venkov - ZÁPAD
 
 
Vloupání do rodinných domů, novostaveb, chat a garáží
 
I přes častá varování v hromadných sdělovacích prostředcích a osobních upozorněních policistů Územního odboru Praha venkov – ZÁPAD, dochází k vloupáním do rekreačních chat, rodinných domů, novostaveb a přilehlých budov a garáží.
Jen během několika dnů došlo k několika případům vloupání do takovýchto objektů a odcizení věcí. Škoda na odcizených věcech je mnohdy menší než škoda vzniklá poškozením na dveřích, oknech a zařízení. Majitelé chat a domů, by měli především sami udělat vše proto, aby nezvaným hostům jejich záměr co nejvíce ztížili. Otevřená okna, neuzamčené dveře to jsou přímo pozvánky do domu pro zloděje. V chatách, kde celou zimu nikdo není, majitelé často nechávají starožitnosti, elektrospotřebiče – televizory, rádia apod.. Oznámení o vloupání do objektů chat přichází většinou pozdě, vzhledem k tomu, že jejich majitelé je kontrolují v zimním období jen málo. Je pak těžké určit, kdy k vloupání došlo, a neznámí pachatelé mají obrovský časový náskok. I při vloupání do rodinných domů, přístavků, garáží a firem, je velmi důležité tuto skutečnost oznámit policistům co nejdříve a důkladně popsat vše, co zmizelo.
 
Dne 21. února v době od večerních hodin do rána v obci Dobříchovice vnikl na oplocený pozemek neznámý pachatel. Ze zahrady si vypůjčil žebřík, kterýsi přistavil k domu, rozbil skleněnou výplň okna, které vedlo na schodiště prvního patra. Tímto vnikl do domu, který prohledal, věci v bytě rozházel a odnesl si elektroniku, finanční hotovost i šperky. Při odchodu již použil dveře vedoucí na zahradu. Poškozením způsobil majiteli škodu ve výši 2.000, Kč, odcizením škodu téměř za půl milionu.
 
Ani objekt školy v Dobříchovicích nezůstal bez povšimnutí zlodějů. Dobu prázdnin využil neznámý pachatel a vnikl bez použití násilí do budovy školy. Ze třídy odcizil kompletní počítačovou sestavu., fotoaparát Canon a hotovost ve výši 1.500,-. Způsobil tak škodu odcizením ve výši téměř 30.000,- Kč. Z dalších tříd odcizil počítače, diaprojektor. Stačil ještě vypáčit vstupní dveře do sborovny a rovněž odnesl počítač, všechny klíče a zkusil vypáčit i trezor. To se mu však nepodařilo.
 
Vloupání do přístřešku chaty v obci Čísovice oznámil dne 21. února majitel chaty. Uvedl, že k vloupání mohlo dojít v období od 6. února. Když ji po čtrnácti dnech navštívil znovu tak u zděného přístřešku našel poškozenou eternitovou střechu. Otvorem dvakrát dva metry vnikl pachatel do přístřešku a odcizil hliníkový třídílný žebřík v hodnotě 1.500,- Kč. Škoda, která vznikla poškozením střechy je 1.000,- Kč.
 
Novostavba v Roztokách dne 22. února měla také nezvaného hosta. Ten nezjištěným předmětem vypáčil boční plastové dveře novostavby rodinného domu a vnikl do budovy. Odcizil aku vrtačku zn. Bosch v hodnotě 2.500,- Kč, příklepovou vrtačku zn. Bosch v hodnotě 10.000,-. Pachatel způsobil majiteli škodu ve výši 35.000,- Kč poškozením a odcizením 12.500,- Kč.
 
V Roztokách se kradlo znovu hned následující den, kde neznámý pachatel po překonání oplocení, vnikl na zahradu rodinného domu. Zde demontoval a odnesl měděné okapové svody a způsobil majiteli škodu ve výši 10.000,- Kč.
V Černošicích ve stejný den rovněž pachatel překonal oplocení neobydleného hospodářské usedlosti v obci. Na dvoře přeštípl zámek od stodoly a odcizil zde uschované okapové svody, hliníkové lešení a kabely k elektroinstalaci v celkové hodnotě 30.000,- Kč
 
Do garáže v obci Dolany se ve večerních hodinách dne 24. února vloupal neznámý pachatel. Poškodil dvoukřídlá vrata a z garáže si odnesl horské kolo zn. Kellys včetně výbavy v celkové hodnotě 12.000,- Kč
 
 

vytisknout  e-mailem