Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
hl. m. Praha název

Policie České republiky – KŘP hlavního města Prahy

Zabezpečení rekreačních objektů

S výběrem vhodného zabezpečení pomůže chatařům a chalupářům nový preventivní projekt. 

Převážná část majitelů přijíždí za rekreací převážně v letních měsících a pouze malá část využívá chatky a chalupy celoročně. Chatové oblasti rozšířené především v okrajových městských částech na území Prahy tak na několik měsíců osiří. Této situace využívají pachatelé k vloupání do těchto objektů. V některých případech hledají cokoli co má nějakou hodnotu a lze to prodat. Někdy pachatel hledá jen jídlo a možnost přespání.

Kriminalisté, kteří tuto trestnou činnost vyšetřují, tak dělí tyto pachatele nejčastěji do tří skupin:

  • Osoby bez práce a trvalého bydliště, které hledají především střechu nad hlavou a něco k jídlu.
  • Recidivisté, kteří se schovávají před spravedlností.
  • Zloději, kteří si vytipují  objekt, při vloupání využívají moderní techniku a z místa odnášejí vše, co jde rychle prodat.

Jak je patrné z policejních statistik, počet nahlášených případů vloupání do rekreačních objektů byl na území Prahy nejvyšší v roce 2013. V posledních letech byl zaznamenán pozitivní sestupný trend.   

Počet nahlášených případů vloupání do rekreačních objektů na území Prahy v letech 2007 – 2018:

rok

2007

2008

2009

2010

2011

2012

počet případů

230

246

211

193

174

229

rok

2013

2014

2015

2016

2017

2018

počet případů

271

175

96

92

63

47

Z dlouhodobého pohledu do statistik, dochází k vloupání nejčastěji v měsících - únor a březen a následně ke konci roku, v měsících - říjen a listopad.

Rady a tipy pro majitele chat a rekreačních objektů:

  • Nezanechávejte v chatách v době nepřítomnosti cenné věci.
  • Objekt zabezpečte dle možností elektronickými či mechanickými prostředky, jako jsou například bezpečnostní zámky, mříže, uzamykatelné okenice, tiché alarmy napojené na počítač či telefon, fotopasti apod. 
  • Uklizené by měly být předměty, které by pachatel mohl při vloupání do chaty použít. Nejčastějším způsobem vniknutí do objektu je vypáčení a rozbití skleněné výplně v okně nebo ve dveřích, vypáčení dveří nebo rozlomení zámku ve dveřích. Při vyšetřování této trestné činnosti je často zjištěno, že  majitelé nechávají v dostupnosti různé druhy páčidel, nástrojů, nářadí, někdy také žebříky či lana.  Vzniklé škody nevzniknou jen poškozením oken nebo dveří, ale především odcizením různých věcí.  
  • V současné době pachatelé krádeží odnášejí především věci, které mohou dále zpeněžit např. nářadí - elektrické pily, vrtačky, brusky, zahradní nářadí, elektrické nebo motorové sekačky, starožitnosti, různé domácí elektrospotřebiče, jízdní kola, propanbutanové lahve i pohonné hmoty v kanystrech.  
  • Je vhodné rekreační objekt i v zimních měsících nepravidelně navštěvovat. Všímejte si pohybu podezřelých osob a vozidel v chatových oblastech (pár výletů v zimě a prošlapaná cestička ve sněhu či odhrabaný sníh vyvolává dojem užívaného objektu).
  • Pokud již dojde k vloupání do rekreačního objektu, je pro policisty důležité, aby majitel nevstupoval dovnitř, nezačal uklízet a případ neprodleně oznámil policii. Pro případ vloupání si pořiďte evidenci i fotodokumentaci věcí (evidujte si název věci, výrobní číslo, pořizovací cenu, rok pořízení).  Po vloupání  po vás budou požadovány uvedené údaje policií pro potřeby následného pátrání a pojišťovnou při uplatnění náhrady případné škody.   

S výběrem vhodného zabezpečení nejenom chatařům a chalupářům pomůže nový preventivní projekt "Zabezpečte se!"  https://www.policie.cz/clanek/novy-preventivni-projekt-na-ochranu-majetku.aspx  Podrobné informace jsou všem k dispozici v mobilní aplikaci „Zabezpečte se“ dostupné v App Store či na Google Play

por. Bc. Ladislav Beránek – 25. 9. 2019

vytisknout  e-mailem