Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Zábavní pyrotechnika může být nebezpečná

neděle 30. prosince 2012, 8:37 Oslavy konce roku si mnozí z nás nedovedou představit bez zábavní pyrotechniky. Jsou to výrobky obsahující různé chemické sloučeniny a směsi, které po zapálení vybuchují nebo vytvářejí zvukové či světelné efekty.  

Zvukových efektů docílíme hlavně petardami nebo dělobuchy, mezi světelné patří prskavky, světlice, světelné kaskády či přízemní rotující předměty. A protože zábavní pyrotechnika obsahuje okysličovadla (dusičnany, chlorečnany) a hořlaviny (uhlí, síru či práškové kovy – hořčík, hliník, železo, ale také např. cukry, plasty či pryskyřice), měli bychom dodržovat při manipulaci s ní alespoň základní zásady. Proč? Pyrotechnické výrobky v nesprávných rukou mohou způsobit i vážná zranění.

Pravidla pro nákup pyrotechniky

Na obalu výrobků zařazených do 1. kategorie má být jednoduchý návod k používání, označení výrobce nebo dovozce, třída nebo podtřída stupně nebezpečnosti a číslo rozhodnutí o schválení pyrotechnického předmětu k uvedení do oběhu.

Výrobky zařazené do 2. a 3. kategorie musejí obsahovat návod k používání, datum, do kdy má být pyrotechnický předmět spotřebován nebo datum výroby a spotřební doby, označení výrobce nebo dovozce, třídy nebo podtřídy stupně nebezpečnosti a číslo rozhodnutí o schválení k uvedení do oběhu. Nedílnou součástí návodů k používání u pyrotechnických předmětů 3. kategorie jsou instrukce k likvidaci, pokud by výrobek selhal.

Zábavní pyrotechniku nakupujeme vždy ve specializovaných obchodech. Základem bezpečnosti při aplikaci zábavní pyrotechniky jsou dodržované vzdálenosti.

Pyrotechniku nenecháváme na dosah dětem, podnapilým osobám a lidem s handicapem. Předměty nikdy neodpalujeme v místech, kde jsou chodci a lidé se psy nebo dětmi. Neodhazujeme předměty z oken, balkonů a teras.

Záruka na výrobky zábavní pyrotechniky je 2 roky. V případě, že výrobek selže, zabezpečíme ho podle návodu. Při nákupu se vždy řídíme kategorií nebezpečnosti, která určuje, komu patří pyrotechnika do ruky.

Rozdělení předmětů do kategorií

Od roku 2010 platí nový zákon 148/210 Sb. o prodeji zábavní pyrotechniky, podle něhož je volně prodejná pyrotechnika nově zařazena do kategorií 1, 2, 3. Výrobky zařazené do 4. kategorie nejsou volně prodejné.

Všechny tyto změny se týkají pouze nových výrobků, které budou nově schváleny podle evropských směrnic a budou označeny symbolem CE a danou kategorií. Na výrobky označené třídou nebezpečnosti se vztahuje starý zákon s přechodným obdobím do roku 2013.

Pyrotechnické předměty musejí být před uvedením na trh zařazeny do příslušné kategorie. O zařazení rozhoduje výrobce, který příslušnou kategorii vyznačí v návodu k používání a na obalu. Tento požadavek musejí splňovat i dovážené výrobky. 1. kategorie – bezpečná vzdálenost musí být minimálně 1 m, podle charakteru pyrotechnického výrobku může být kratší. Maximální úroveň hluku v bezpečné vzdálenosti nesmí překročit 120 dB.

Je to hlavně dětská pyrotechnika jako prskavky, pistolové kapsle, ohňopády, malá ohnivá kola, bouchací kuličky a vystřelovací konfety, která se může prodávat osobám starším 15 let.

2. kategorie – bezpečná vzdálenost musí být minimálně 8 m, podle charakteru pyrotechnického výrobku může být kratší, maximální úroveň hluku v bezpečné vzdálenosti nesmí překročit 120 dB. Typickými výrobky jsou rakety, dýmovnice, bengálské ohně, římské svíce, gejzíry, minivýbušky či vystřelovací pouzdra. Předměty jsou určeny výhradně osobám starším 18 let.

3. kategorie – bezpečná vzdálenost musí být minimálně 15 m, podle charakteru pyrotechnického výrobku může být kratší, maximální úroveň hluku v bezpečné vzdálenosti nesmí překročit 120 dB. Kromě raket a ohňopádů sem patří malé italské pumy, dělové rány či velká japonská slunce. Výrobky této třídy mohou kupovat pouze osoby starší 21 let.

POZOR: Výrobky z 2 a 3. kategorie se nesmějí používat v blízkosti kostelů, nemocnic, dětských zařízení, domovů důchodců, škol, ozdravoven ani při sportovních akcích.

Pyrotechnika prodejná od 15 let

Motýlci, včelky, čmeláci — rotující efekty, vylétají ze země do výšky a vydávají zvuky a barvy
Bouchací kuličky, dýmovničky, třaskací provázky — hází se na zem, zapalují se a vytvářejí dým, bouchají

Pyrotechnika prodejná od 18 let

Petardy, dělobuchy — zapalují se, škrtají, odhazují nebo pokládají na zem, vytvářejí zvukové efekty
Rakety — výškové efekty, pouštějí se z lahve nebo trubky a na nebi vytvářejí barevné květy, výška od 10 do 70 m
Římské svíce — barevné světlice, craclingové efekty, od 5 do 25 světlic
Fontány, multifunkční fontány, vulkány, dortové fontány — odpalují se ze země, chrlí barevné, zlaté, pískající efekty do výšky až 2 m, dortová fontána se zapíchne do dortu a zapálí se
Sluníčka — přidělají se volně na trám nebo tyč a zapálí, roztočené rozptyluje barevné nebo zlaté jiskry
Kulové pumy — výškový efekt, koule se vkládá do moždíře a přetlakem se vystřeluje do výšky cca 70 m, kde vytvoří různobarevné efekty, průměry jsou 25, 38, 45, 50 mm
Kompakty — efekt malého ohňostroje
Sety — sady různých výrobků
Prskavky — zavěšují se a zapalují

Gisela Růžičková, Právo

Zdroj: http://www.novinky.cz/vanoce/286804-zabavni-pyrotechnika-muze-byt-nebezpecna.html

vytisknout  e-mailem