Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihomoravský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihomoravského kraje

Za zneužívání linky tísňového volání padly další tresty

KRAJ: Ročně těchto přestupků řešíme na sedm desítek. 

 

Další několikatisícové pokuty si od Českého telekomunikačního úřadu odneslo několik přestupců, kteří opakovaným voláním zneužívali linku 158. Osmadvacetiletý muž z Brna si například krátil časné ranní hodiny tím, že nejméně desetkrát volal na tísňovou linku a požadoval, aby se policisté dostavili před jeden z klubů v Divadelní ulici. Přestože hlídka situaci před klubem dvakrát osobně prověřila a ujistila se, že na místě k ničemu nedochází, volající své telefonáty se stejnou žádostí neustále opakoval. Když byl operačním důstojníkem poučen o protiprávnosti svého jednání, reagoval sprškou vulgárních nadávek. Jeho přestupek jsme předali Českému telekomunikačnímu úřadu, který toto jednání mladého muže ohodnotil dvoutisícovou pokutou.

Čtyři tisíce korun zase musí zaplatit osmatřicetiletý muž z Tišnova, který si krátil dlouhou chvíli způsobem, který připomínal spíše chování výrostků o generaci mladších. Z pevné linky několikrát volal na linku 158, kdy nejprve operační důstojníky zkoušel ze znalostí anglického jazyka, poté už jen vydával zvuky a nedokázal se vyjádřit, co žádá po policii. Hlídka vyjela na místo, odkud k volání docházelo, aby zjistila, že tam k ničemu jinému než zneužívání tísňové linky nedochází. Přestupek muže jsme pak oznámili Českému telekomunikačnímu úřadu.

Dva tisíce korun bude stát zneužívání linky 158 devětapadesátiletého muže z Tetčic, který policii opakovaně volal, že je napadaný nožem ze strany svého syna. Hlídky policistů z Rosic a Ivančic, které na místo neprodleně vyrazily, však žádné napadání nezjistily. Oznamovatel policisty navíc vulgárně napadal.

Pokud se podobná zlomyslná volání na tísňovou linku opakují, nebo pokud musí policie naprosto zbytečně vynaložit náklady spojené s vysláním výjezdu specialistů na místo, kde k ničemu nedošlo, případ řešíme jako přestupek a oznamujeme jej Českému telekomunikačnímu úřadu. Ten může volajícímu v přestupkovém řízení uložit pokutu až dvě stě tisíc korun. Pokud se přestupce takového jednání dopustí opakovaně během dvou let, částka sankce může být dokonce až dvojnásobná! Za poslední rok jsme v souvislosti se zneužitím tísňové linky šetřili a následně oznamovali správnímu orgánu sedm desítek přestupků. Lidé zneužívající linku 158 se vystavují nejen hrozbě citelného finančního postihu. Mnozí si navíc zřejmě si ani neuvědomují, že zatímco zcela zbytečně blokují linku tísňového volání, rychlou pomoc policistů potřebuje někdo jiný. Operační důstojníci za loňský rok přijali více než dvě stě tisíc telefonních hovorů, měsíční průměr se pohybuje kolem sedmnácti tisíc telefonátů.

 

mjr. Petra Vedrová, 15.4.2013

vytisknout  e-mailem