Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihomoravský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihomoravského kraje

Nezodpovědným řidičům hrozí vyšší sankce

KRAJ: Novela silničního zákona přísněji postihuje vážné přestupky. /VIDEO/ 

Už přes měsíc je v platnosti novela silničního zákona, kterou se v některých případech zásadním způsobem zpřísnily sankce. Nově hrozí větší postihy u vybraných nejzávažnějších přestupků. Od jejich páchání má odrazovat například i hrozba delšího zákazu řízení. V některých případech, zejména u nejrizikovějších přestupků, může být tento zákaz dokonce až tříletý. Jedná se například o odmítnutí podrobit se vyšetření, zda řidič při řízení vozidla nebyl ovlivněn alkoholem nebo jinou návykovou látkou. Zařadit sem ale můžeme také řízení motorového vozidla, v případech, kdy šofér není držitelem řidičského oprávnění pro příslušnou skupinu vozidel. V těchto situacích přestupcům hrozí pokuta až do výše pětasedmdesáti tisíc korun. Novela bodového systémů také jasně odlišuje přestupky vážné od bagatelních, kdy byly zavedeny tři sazby trestných bodů (2, 4 a 6 bodů). 

Ani hrozba v podobě až pětasedmdesátitisícové pokuty a až tříletého zákazu řízení zřejmě nevadila kontrolovanému dvaadvacetiletému muži na Hodonínsku. Toho si koncem ledna povšimla hlídka dubňanských policistů, když kolem jejich služebního vozu projel bez zapnutého bezpečnostního pásu. Hned po zastavení se ale policisté nestačili divit. Mladík za volantem se jim doznal, že nikdy nebyl v autoškole. Navíc usedl za volant staršího vozu, který nebyl pojištěný a měl téměř půl roku propadlou technickou prohlídku.  

Vysoký trest hrozí motorkáři, který se v minulou sobotu na neregistrovaném stroji pokusil ujet břeclavské policejní hlídce. Zakrátko se mu ale osudným stal průjezd úzkou lávkou, kde jej policisté dostihli a zpacifikovali. Mužům zákona poté sdělil, že měl strach z postihu za jízdu bez registrační značky. Jenomže se v jednom velmi přepočítal, za ujíždění mu totiž hrozí výrazně větší finanční sankce než za samotnou jízdu bez značky. Nově mu za úmyslné nerespektování pokynu k zastavení při dohledu na bezpečnost a plynulost provozu na pozemních komunikacích nově hrozí až pětadvaceti tisícová sankce a až půlroční zákaz řízení. Navíc musí počítat i se šesti bodovým ohodnocením.

Vyšší postih hrozí jednatřicetiletému řidiči, kterého v půli ledna v centru Brna zastavili dopravní policisté. Krátce předtím si muži zákona povšimli, že na zadní registrační značce má umístěný papírek, kterým byla znemožněna čitelnost registrační značky. Během následné silniční kontroly navíc zjistili, že se jednalo o prošlý parkovací lístek. Jenomže tím, že došlo k zakrytí tabulky registrační značky, mu v krajním případě ve správním řízení nově hrozí až desetitisícová pokuta a až osmnáctiměsíční zákaz řízení.

por. Petr Vala, 8. února 2024.

vytisknout  e-mailem