Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Za volant usedl další hříšník

KLADENSKO – Byl pod vlivem drog a způsobil dopravní nehodu. 

V pátek 16. srpna 2019 po osmnácté hodině vyjížděli kladenští dopravní policisté k nehodě dvou osobních automobilů zn. Ford, ke které došlo mezi obcemi Poteplí a Nižbor.

Čtyřiačtyřicetiletý řidič osobního vozidla Ford Focus se při průjezdu levotočivé zatáčky nedržel při pravém okraji komunikace, přejel do protisměru, kde se střetl levou boční částí vozidla Focus s levou boční částí protijedoucího osobního vozidla Ford S-MAX, které řídila dvaatřicetiletá žena.

Při srážce nikdo nebyl zraněn. Škoda byla vyčíslena na 60.000,- Kč.

Na místo přivolaní policisté provedli u obou účastníků kolize dechové zkoušky na alkohol, které byly negativní. To už se ale nedá říci o testu na drogy. Řidič Focusu byl pozitivní na látku Amfetamin/Metamfetamin a kokain. Hříšník byl vyzván k odběru biologického materiálů ve zdravotnickém zařízení, čemuž se dobrovolně podrobil.

Kolizi vyšetřují jak dopravní policisté, tak policisté Obvodního oddělení Unhošť, jako podezření z přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky a nezodpovědnému řidiči, který byl pod vlivem drog, hrozí trest odnětí svobody na šest měsíců až tři roky.

Jak na řidiče působí omamné a psychotropní látky (tzv. „jiné návykové látky)

Podle expertů na problematiku drogových závislostí mají návykové a psychotropní látky různé, mnohdy protichůdné účinky. I zde jednoznačně platí, že působení těchto látek je značně individuální. U každého jedince má jinou intenzitu a rozdílný průběh. Přesto jsou zmiňovány například motorické poruchy, poruchy koncentrace a pozornosti, prodloužení reakčního času, zhoršená schopnost vnímání červené barvy a signálních světel, zvýšená citlivost na oslnění, neklid, roztěkanost, nervozita a podrážděnost, agresivita, snížená schopnost soustředění. Reakce na vnější podněty jsou opožděné a neadekvátní. Stimulační drogy, například pervitin, v první fázi své účinnosti navozují energii a oddalují únavu. Po určité době však dochází k prudkému poklesu aktivity, nastupuje ospalost a netečnost.

Při řízení vozidla se následně tyto stavy zhmotňují do podoby rizikové jízdy ve vysoké rychlosti bez zábran, přecenění vlastních řidičských schopností, vybočování z jízdního pruhu i pozemní komunikace apod. Halucinogeny navíc způsobují změněný stav vědomí,  halucinace jsou ve stavu ovlivnění drogou konkrétní vjemy zrakové i sluchové“.

Výzkumy uvádějí, že marihuana zvyšuje riziko nehody téměř dvojnásobně, narkotika trojnásobně a antidepresiva téměř pětinásobně. Řidič pod vlivem alkoholu a současně drog ovšem představuje více než třiadvacetkrát větší riziko vzniku fatální dopravní nehody.

nprap. Michaela Nováková
tisková mluvčí
P ČR Kladno
19. srpna 2019

vytisknout  e-mailem