Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Za volant stále sedají opilci

NÁCHODSKO – Hazardují svými i cizími životy. 

Během právě uplynulého víkendu se policisté na Náchodsku opět přesvědčili, že někteří řidiči jsou nenapravitelní a za volantem skutečně nemají co dělat. Při výkonu služby  a hlídkové činnosti přistihli za volanty automobilů hned tři opilce. Bohužel ani jednoho z trojice podnapilých motoristů neodradilo od sednutí za volant ani nebezpečí citelného postihu ve formě zabavení řidičského průkazu peněžité sankce či pobytu za mřížemi. Jeden z nich měl dokonce skončil na nemocničním lůžku.

DN Velichovky Velichovky/Foto Policie ČRNejhůře se vedlo 33letému motoristovi z Hronova, který pod vlivem alkoholu havaroval v neděli 9. 12. 2018  po desáté hodině večer na silnici vedoucí od Velichovek na Jaroměř. Řidič osobního vozu Škoda Felicia při jízdě na mokré vozovce neodhadl možnosti svého vozu a ve velké rychlosti dostal smyk při průjezd pravotočivou zatáčkou. Přejel do protisměru a mimo komunikaci narazil do vzrostlé jabloně, kterou přerazil. Po nárazu zůstal uvězněn ve zdemolovaném voze a museli ho vyprostit až přivolaní hasiči za pomoci speciální techniky. Poté byl zdravotníky transportován do Fakultní nemocnice v Hradci Králové. Vzhledem ke zranění jej policisté ještě před transportem podrobili pouze orientační dechové zkoušce, která potvrdila přítomnost alkoholu. Policisté si proto na přesné určení hladiny alkoholu vyžádali odběr krve s detailním rozborem.

O něco lépe, co se týče následků na zdraví, dopadl 24letý mladík z Broumova. Ovšem do peněženky se bude muset teď před Vánocemi podívat hlouběji, než určitě plánoval. Policejní hlídka mladíka přistihla za volantem VW Golf v neděli 9. 12. 2018 ve dvě hodiny ráno při cestě z Meziměstí do České Metuje. Pokud se mladík v těchto časných hodinách vracel z nějaké oslavy, jízdou po vlastní ose si nevybral nejvhodnější způsob. Po kontrole potřebných dokladů policisté vyzvali mladíka k dechové zkoušce, při níž vyšlo najevo, že mladý muž sedí za volantem s téměř 2 promile. Lékařské vyšetření spojené s odběrem krve mladík odmítl. Policisté mu na místě zadrželi řidičský průkaz a zakázali další jízdu. Za přečin ohrožení pod vlivem návykové látky mu hrozí až roční trest odnětí svobody, trest peněžitý i trest zákazu činnosti.

Ani poslední z trojice nebyl v požívání alkoholu před jízdou žádným troškařem. Tohoto 37letého motoristu za volantem Volva zastavila ke kontrole policejní hlídka v neděli 9. 12. 2018 před devátou hodinou večer na silnici I/33 z Jaroměře na Velký Třebešov. Dechová zkouška, které se po výzvě podrobil, prokázala v jeho dechu víc, než 1,5 promile alkoholu. Test na drogy byl negativní. Také tento motorista musel na místě odevzdat mužům zákona svůj řidičský průkaz a další jízdu mu pochopitelně policisté zakázali. I na něj čeká trestní řízení pro přečin ohrožení pod vlivem návykové látky s již zmíněným až ročním trestem odnětí svobody, trestem peněžitým a trestem zákazu činnosti.

V kontrolách na silnicích budou policisté dopravní a pořádkové služby pokračovat samozřejmě i v čase vánočním. A svůj dohled nad  řidiči ještě hodlají zintenzivnit. Znovu apelují na všechny účastníky silničního provozu: „Myslete na to, že na silnici nejste sami. Jedno špatné rozhodnutí může navždy ukončit či změnit celý váš život nebo životy jiných lidí.“

por. Mgr. Eva Prachařová
10.12.2018 v 12.00 hodin

Odkazy do noveho okna

DN Velichovky

Náchodsko 9.12.2018 

Detailní náhled

DN Velichovky

Náchodsko 9.12.2018 

Detailní náhled

DN Velichovky

Náchodsko 9.12.2018 

Detailní náhled

DN Velichovky

Náchodsko 9.12.2018 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem