Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství Zlk

Policie České republiky – KŘP Zlínského kraje

Za volant jen s čistou hlavou

VSETÍNSKO: Patnáct řidičů pod vlivem alkoholu jsme přistihli během víkendové preventivní akce.  

Počty řidičů, kteří usednou za volant po požití alkoholu v našem okrese, vzrůstají. Například první srpnový víkend jsme přistihli při řízení 13 alkoholem ovlivněných řidičů, z nichž dva byli účastníky dopravních nehod. Vzhledem k vysokému počtu řidičů pod vlivem alkoholu jsme se rozhodli na uplynulý víkend zorganizovat v okrese Vsetín dopravně bezpečnostní akci zaměřenou právě na alkohol.
 
Hlídky policistů rozmístěné po celém okrese zastavili a zkontrolovali během brzkého sobotního rána a noci na neděli několik stovek vozidel. Před jízdou se alkoholem posilnilo celkem 15 řidičů. Nejvíce dechový přístroj naměřil pětatřicetiletému řidiči z Vidče, a to dvě a půl promile. Přes dvě promile alkoholu v dechu měl i šestadvacetiletý muž ze Zubří, kterého policisté zastavili v Rožnově p. R. o půl čtvrté v sobotu ráno. Řidiči jsou podezřelí z trestného činu ohrožení pod vlivem návykové látky s trestní sazbou do jednoho roku. Hladiny alkoholu dalších řidičů nepřesáhly jedno promile. Nezákonné jednání těchto řidičů bude dále řešit správní orgán. Během preventivní akce policisté dále uložili dvaceti dvěma mužům a ženám za volantem za dopravní přestupky – nejčastěji za to, že nebyli připoutáni, za špatný technický stav vozidla nebo za jízdu bez řidičského průkazu, blokové pokuty za necelých 12 000 korun.   
 
Dopravní hlídka s dechovým přístrojem vyrazila do terénu i dnes ráno. V Rožnově p. R. totiž proběhla preventivní akce „Řídím - piju nealko pivo“, která probíhá postupně na celém území Zlínského kraje ve spolupráci s Českým svazem pivovarů a sladoven. Během ranní dvouhodinové akce jsme zastavili a zkontrolovali třicet vozidel. Celkem 28 řidičů, kterým dechový přístroj vykázal nulovou hodnotu alkoholu, dostalo od zástupce pivovaru malý dárek v podobě nealkoholického piva. Dva řidiči nealko pivo z přerovského pivovaru však neochutnají, a to proto, že před jízdou požili alkohol. Ráno kolem půl osmé nadýchali při silniční kontrole 0,75 a 0,80 promile. S vyšší hladinou alkoholu v dechu se vydal na cestu padesátiletý muž z Dolní Bečvy. Nejprve tvrdil, že před chvílí vypil nealkoholické pivo. Postupně ale policistům přiznal, že konzumoval alkohol v neděli navečer. Dalším hříšníkem byl dvacetiletý muž ve Škodě Octavia z Horní Bečvy. Oběma dopravní policisté zadrželi řidičské průkazy a zakázali jim další jízdu.
 
Kontroly řidičů se zaměřením na alkohol budou pokračovat i nadále. Opilý řidič totiž může být na silnicích velmi nebezpečný nejenom pro sebe, ale i ostatní účastníky silničního provozu. Během letošního roku jsme zjistili alkohol u 55 účastníků dopravních nehod, přičemž 47 řidičů pod vlivem alkoholu nehodu zavinilo.

 

15. srpna 2011, por. Mgr. Lenka Javorková

 

Řídím - piju nealko pivoŘídím - piju nealko pivo
preventivní akcepreventivní akce

vytisknout  e-mailem