Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Za více než dvě nehody denně může zvěř

KRAJ – První měsíc nového roku přinesl mnoho dopravních nehod způsobených srážkou se zvěří. 

Srážka se zvěří hrozí řidičům během celého roku a v poslední době těchto nehod opět přibývá. Za leden 2020 bylo na území Královéhradeckého kraje evidováno 75 střetů řidiče vozidla se zvěří, jedná se o zhruba 79% nárůst oproti lednu 2019. Nejvíce takových střetů evidují královéhradečtí policisté na Trutnovsku.  

Za rok 2019 bylo evidováno na území České republiky celkem 107 572 dopravních nehod, z toho 15 510 střetů se zvěří. V Královéhradeckém kraji byla v roce 2019 zhruba každá pátá dopravní nehoda způsobená střetem vozidla se zvěří. 

Dopravní nehoda střet vozidla se zvěří většinou končí usmrcením zvířete, velkou škodou na voze a nezřídka kdy také zraněním cestujících osob. Scénář je pokaždé stejný. Řidiči do jízdní dráhy vběhne srna, divoké prase, zajíc nebo liška a ten i přes intenzivní a okamžité sešlápnutí brzdového pedálu nedokáže srážce zabránit a s automobilem narazí do zvířete. Po střetu většinou havaruje do silničního příkopu a někdy se i mimo komunikaci s vozem převrátí na střechu.

Policisté radí řidičům, aby byli při projíždění pozemních komunikací poblíž lesních a polních porostů velmi obezřetní a věnovali zvýšenou pozornost střetu se zvěří. Především v ranních a nočních hodinách, kdy je zvěř dezorientována, opouští svá útočiště a více se přemisťuje, a to právě přes pozemní komunikace, kde následně dochází k dopravním nehodám. Střety se zvěří jsou evidovány také na dálnicích, kde výskyt zvěře díky oploceným plochám není předpokládán, nicméně opak je pravdou. Na dálnicích dochází ke střetu vozidla se zvěří v okolí nájezdů a výjezdů. Právě tam by řidiči měli dávat největší pozor.

Do situace spojené s výskytem zvěře na silnici se může dostat každý z nás, jak ale správně reagovat?
Policisté radí hlavně nestrhávat řízení, náraz do zvířete sice bude silný, nicméně ne tolik, jako do stromu nebo do protijedoucího automobilu. Začněte brzdit, pokud dojde k nárazu, pokuste se zvíře trefit středem vozu, aby deformační zóny lépe tlumily váš náraz. Nejlepší je zkusit takovéto srážce předejít. Není to vždy úplně lehké, nicméně pokud budete sledovat krajnice a nebudete se ničím rozptylovat, určitě tuto šanci zvýšíte. Zároveň je doporučováno, tam kde se jejich výskyt předpokládá, snižte rychlost. Pokud už nějakou zvěř uvidíte, vypněte dálková světla. A mějte na paměti, že zvěř chodí ve skupinách.

Jak postupovat po samotné srážce?
V případě, že dojde ke srážce se zvěří, tedy poškození majetku další osoby, na místo dopravní nehody je třeba přivolat policii. Policisté po oznámení vyrozumí majitele či správce honitby, který je povinen si na místě zvěř zajistit na vlastní náklady. V případě, že zvěř po střetu z místa nehody uteče, policisté i v tomto případě vyrozumí majitele či správce honitby, že došlo k nehodě a s největší pravděpodobností ke zranění zvířete. Policisté střet se zvěří zadokumentují a řidiči předají protokol o dopravní nehodě.
Rozhodně nesmí řidič z místa kolize zvíře odvážet, protože by jeho jednání mohlo být vyhodnoceno jako pytláctví.


kpt. Ing. Eliška Majerová
4.2.2020, 7:50
 

Odkazy do noveho okna

Střet se zvěří

4.2.2020 

Detailní náhled

Střet se zvěří

4.2.2020 

Detailní náhled

Střet se zvěří

4.2.2020 

Detailní náhled

Střet se zvěří

4.2.2020 

Detailní náhled

Střet se zvěří

4.2.2020 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem