Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Ústecký kraj název

Policie České republiky – KŘP Ústeckého kraje

Za úvěrový podvod mu hrozí pět let

CHOMUTOVSKO - Svým jednáním měl různé společnosti připravit o více než půl milionu; Krádež mu nevyšla. 

Až pět let za mřížemi by mohl v případě odsouzení strávit 56letý muž z Chomutova. Vyšetřovatel ho totiž obvinil z trestného činu úvěrového podvodu, kterého se měl dopustit několika skutky spáchanými v loňském i letošním roce a napáchat jimi celkovou škodu přesahující v součtu částku půl milionu korun. Jeho jednání mělo spočívat především v tom, že s různými společnostmi uzavíral smlouvy o spotřebitelských nebo revolvingových úvěrech, na jejichž základě mu byly poskytnuty úvěry za účelem nákupu spotřebního zboží, například elektroniky nebo nábytku. K uzavírání smluv mělo docházet téměř pokaždé přímo v prodejnách s daným zbožím (šlo o prodejny na Chomutovsku a Mostecku), v jednom z případů byla smlouva uzavřena po telefonu.  

Z finančních prostředků poskytnutých úvěrovými společnostmi byl většinou uhrazen nákup zboží, v některých případech byly peníze zaslány na bankovní účet žadatele o úvěr nebo byly čerpány prostřednictvím vydané úvěrové karty. Se splácením úvěrů se dotyčný vůbec nezatěžoval, podle zjištěných informací dosud neuhradil žádné ze společností ani jedinou splátku.

Obviněný měl svým opakovaným počínáním o peníze připravit pět různých společností, přičemž některé z nich měl podvést i vícekrát.

Krádež mu nevyšla

Pro několik náramků, prstenů a náušnice se v pátek dopoledne vydal do supermarketu na chomutovském sídlišti 27letý muž. Zmíněné zboží si ukryl do příruční tašky, prošel přes pokladny bez jeho zaplacení a chtěl odejít. To se mu však nepodařilo, neunikl totiž pozornosti pracovníka ostrahy. Odcizené zboží v hodnotě více než dvou tisíc korun tak musel vrátit a sám skončil v rukou přivolaných policistů. Ti zjistili, že Chomutovan byl vloni propuštěn z výkonu trestu odnětí svobody, kde byl kvůli dřívější majetkové trestné činnosti a sdělili mu podezření z trestného činu krádeže. Za mříže by se nyní tedy mohl znovu vrátit, a to až na tři roky.

por. Mgr. Miroslava Glogovská
tisková mluvčí
Chomutov 8. srpna 2022

vytisknout  e-mailem