Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Za úvěrové podvody stanou před soudem

BENEŠOVSKO – Benešovská okresní státní zástupkyně podala obžalobu na sedm obviněných.  

Trestnou činností tří žen a čtyř mužů ve věku od čtyřiadvaceti do jednačtyřiceti let se v posledních měsících tohoto roku zabývali benešovští kriminalisté specializující se na hospodářskou problematiku. Snažili se zjistit, kdo všechno stojí za úvěrovými podvody, na které přišla jedna konkrétní banka. Jako hlavní podezřelou označili už na samém začátku devětadvacetiletou ženu z Prahy, která pro tento peněžní ústav pracovala jako daňová poradkyně. V roce 2011 působila na pobočce v Benešově a na starosti měla právě úvěry. Kriminalisté se tak začali blíže zajímat o veškeré aktivity, které se týkaly vyřizování jednotlivých žádostí, pečlivě zjišťovali jejich průběh a okolnosti, potřebovali znát všechny osoby, které se na nich podílely.
 
Ve všech pěti případech, na které banka upozornila, šlo především o to, že žadatel bez problémů získal úvěr i přesto, aniž by byl řádně zaměstnán, anebo pobíral tomu odpovídající plat. Pak se také stalo, že ve třech případech dlužníci úvěr řádně nespláceli a banka tak utrpěla škodu většího rozsahu, ve dvou dalších zjistil zaměstnanec banky nesrovnalosti a úvěr tedy nebyl poskytnut.
 
V průběhu vyšetřování se kriminalisté blíže zaměřili na další dvě ženy a čtyři muže, kteří se s dotyčnou znali, anebo s ní jednali prostřednictvím jiné osoby. Někteří z nich ji oslovili s jasným cílem získat úvěr. Problém byl ale v tom, že k žádosti přiložili potvrzení o zaměstnání a výši pracovních příjmů s nepravdivými údaji. Ty si ale dotyčná neověřila. Věděla totiž, že jsou falešné. V některých případech je ani od klientů nechtěla a obstarala si je sama. Pokud vše proběhlo hladce, dostala i finanční odměnu.
 
Kriminalisté nakonec obvinili všech sedm těchto osob za trestný čin úvěrový podvod, spáchaný ve formě spolupachatelství. V současné době jsou už všichni obžalováni a čeká je soud. Hlavní aktérce a dalším dvěma ženám a dvěma mužům hrozí až pět let za mřížemi nebo peněžitý trest. Zbylí dva muži mohou být potrestáni až dvouletým trestem odnětí svobody nebo jim soud může uložit zákaz činnosti.
 
nprap. Bc. Eva Stulíková
tisková mluvčí
P ČR Benešov
1. června 2014

vytisknout  e-mailem