Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství Zlk

Policie České republiky – KŘP Zlínského kraje

Za úplatky padla ve Zlíně tři obvinění

ZLÍNSKO: Dosud netrestanému zkušebnímu komisaři hrozí desetiletý trest.  

Zlínští policisté z oddělení hospodářské kriminality obvinili dvaapadesátiletého muže z obce na Zlínsku ze zločinu přijetí úplatku a přečinu zneužití pravomoci úřední osoby. Zkušební komisař pro zkoušky odborné způsobilosti žadatelů o vydání zbrojního průkazu vzal dva úplatky ve výši devět a osm tisíc korun od dvou mužů z Kroměřížska. Ti byli zároveň obviněni ze spáchání zločinu podplácení s trestní sazbou až šest let.

Muž pracuje jako zkušební komisař již patnáct let, nyní má platný průkaz zkušebního komisaře vydaný Ministerstvem vnitra České republiky do března roku 2020. Kriminalisté operativně pátrací činností zjistili, že měl po dobu své činnosti přijímat úplatky od žadatelů o složení zkoušky odborné způsobilosti. Důslednou prací a použitím speciálních policejních metod odhalili, že dva muži ve věku třicet čtyři a třicet šest let z Kroměřížska převedli během měsíce dubna letošního roku na účet zkušebního komisaře částku devět tisíc a osm tisíc korun za bezproblémové složení zkoušek odborné způsobilosti žadatelů o vydání zbrojního průkazu. Zkouška se skládá z písemného testu a praktické zkoušky z ovládání a manipulace se střelnou zbraní. Doklad o složení zkoušek je jedním z podkladů při posuzování žádosti o vydání zbrojního průkazu. Oba žadatelé bydlí na Kroměřížsku. Protože však obviněný zkušební komisař působí ve Zlíně, požádali o složení zkoušky v jeho oblasti. Oba se v červnu zúčastnili zkoušek ve Zlíně pod dohledem zkušebního komisaře a oba je úspěšně složili. Poté požádali o vydání zbrojního průkazu, který v zákonné době obdrželi.

Oba obvinění muži popřeli, že by poskytli úplatek zkušebnímu komisaři za úspěšné složení zkoušky odborné způsobilosti. Zkušební komisař využil svého práva nevypovídat, pokud by tím sebe nebo osobu blízkou vystavil nebezpečí trestního stíhání. Kriminalisté intenzivně pracují na odhalení dalších žadatelů o složení zkoušky odborné způsobilosti, kteří si obdobným způsobem zajistili bezproblémové složení testů. Předpokládají, že trestní stíhání ještě rozšíří.

Pracovníci odboru služby pro zbraně a bezpečnostní materiál zahájili po sdělení obvinění správní řízení se všemi obviněnými muži o zajištění zbrojního průkazu, zbraní a střeliva. Po jeho ukončení budou účastníci řízení povinni odevzdat zbraně, zbrojní průkazy a střelivo do depozitu, kde vše zůstane až do pravomocného rozhodnutí soudu.

 

 

3. listopadu 2015, nprap. Monika Kozumplíková

vytisknout  e-mailem