Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Za trestný čin proti měně

hrozí obviněným vysoké tresty 

Po několikatýdenním rozpracování policistů ze služby kriminální policie a vyšetřování (dále jen SKPV), oddělení hospodářské kriminality OŘ Policie ČR Náchod a ve spolupráci s SKPV, odborem hospodářské kriminality správy Včk Hradec Králové, bylo dne 23. října 2008 zahájeno trestní stíhání tří obviněných osob. Z trestného činu padělání a pozměňování peněz  dle § 140/2 tr. zákona a z trestného činu podvodu dle § 250/1 tr. zákona obvinil policejní komisař v těchto dnech dva muže (ve věku 60 let a 42 let) a jednu ženu (22 let) z Náchodska. Trojice je důvodně podezřelá, že jednak vyráběla a jednak udávala do oběhu padělané pětiset korunové bankovky v celkovém počtu 30kusů na různých místech náchodského okresu následovně:

Dvaačtyřicetiletý muž měl koncem září zhotovit na žádost 22leté ženy na počítačové sestavě nejméně 30ks padělků bankovek. Jednalo se o bankovky  nominální hodnoty 500 korun. Bankovky  poté měla obviněná sama nebo prostřednictvím 60letého obviněného a dalšího 31letého podezřelého muže udávat v jedné hronovské restauraci, kde je použila ke hře na výherním automatu. Celkem tak použila 18ks padělaných bankovek. Žena je dále podezřelá, že téhož dne udala 1ks padělku také v restauraci v Polici nad Metují.  Jednatřicetiletému muži měla současně předat 1ks padělané bankovky, který zřejmě v domnění, že se jedná o bankovku pravou, tuto rozměnil u personálu restaurace. Dvě bankovky zde také rozměnil 60letý muž, kterému je však kladeno za vinu, že o padělkách věděl.

Při domovních prohlídkách policisté zajistili PC sestavu a další padělatelské náčiní. Do současné doby zajistili i 27 kusů padělaných bankovek. Způsobená škoda činí 11.500 korun. Policejní komisař podal návrh na vazební stíhání 42letého muže a 22leté ženy, kterému soud vyhověl z důvodů uvedených v  § 67 písm. a) c)  tr. řádu. Trestní zákona pamatuje na takové jednání trestem odnětí svobody na 5 až 10 let /viz. tabulka/.

 

§ 140

Padělání a pozměňování peněz

 (1) Kdo sobě nebo jinému opatří padělané nebo pozměněné peníze, nebo kdo takové peníze přechovává, bude potrestán odnětím svobody na dvě léta až osm let.
 
 (2) Kdo padělá nebo pozmění peníze v úmyslu udat je jako pravé nebo platné anebo jako peníze vyšší hodnoty, nebo kdo padělané nebo pozměněné peníze udá jako pravé, bude potrestán odnětím svobody na pět až deset let.
 
 (3) Odnětím svobody na deset až patnáct let bude pachatel potrestán,
a) spáchá-li čin uvedený v odstavci 1 nebo 2 jako člen organizované skupiny, nebo
 
b) spáchá-li takový čin ve značném rozsahu.

§ 141

Udávání padělaných a pozměněných peněz

 Kdo padělané nebo pozměněné peníze, jimiž mu bylo placeno jako pravými, udá jako pravé, bude potrestán odnětím svobody až na dvě léta nebo peněžitým trestem nebo propadnutím věci nebo jiné majetkové hodnoty.

pozn: výňatek ze Zákona č. 140/1961 Sb. Trestní zákon

 

Případ vyšetřuje SKPV S Včk Hradec Králové. Policie nevylučuje, že mohou být v této souvislosti obviněny i další podezřelé osoby.

 

Výskyt padělků: http://www.cnb.cz/cs/platidla/padelky/pad2008sum.html /zdroj ČNB/

Bankovky: http://www.cnb.cz/cs/platidla/bankovky/ /zdroj ČNB/

 

por. Mgr. Lenka Burýšková


vytisknout  e-mailem