Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Za seniory do Zvánovic

PRAHA VENKOV-JIH – Policejní preventista se v neděli letošního 11. září v rámci akce "Dědský den ... a pro babky taky" setkal se zvánovickými seniory. 

Zmiňovanou akci pro veřejnost, a především osoby seniorského věku, zorganizoval Okrašlovací spolek Zvánovice, z. s. společně s Obcí Zvánovice. V rámci preventivní informační kampaně „Obezřetný senior“ na nedělní odpolední setkání s místními seniory zavítal i policista z oddělení tisku a prevence středočeského krajského ředitelství, který zde v v moderovaných rozhovorech přítomné seniory upozornil na výskyt možných rizik a trestné činnosti, při kterých si pachatelé vybírají za cíl svého útoku osoby z řad seniorů. Zároveň jim bylo poskytnuto několik zásadních preventivních rad a doporučení, jak se dá předcházet vzniku nebezpečných situací i v silničním provozu, a jak se těmto nepříjemným a negativním jevům účinně bránit. 
V průběhu akce se pak senioři seznámili se zásadními pravidly bezpečného chování na internetu, neboť se i v tomto virtuálním prostředí mohou rovněž setkat s riziky, která je mohou přivézt do nepříznivých situací a nemalých problémů. Osoby seniorského věku jsou v současné době velmi aktivní na internetu, aktivně pracují s e-mailovými službami, vyhledávají informace pomocí internetových vyhledávačů, diskutují na sociálních sítích, a také využívají možnosti nákupů prostřednictvím e-shopů. Velmi pozitivně vnímali informace o preventivním programu „Obezřetný senior“ a „Kraje pro bezpečný internet“, či „Senioři v síti“. Zvánovice - Dědský den ... a pro babky taky 3.
Během setkání měli senioři prostor možnost preventistovi pokládat případné dotazy a následně s ním k danému tématu i besedovat. Všechny jejich otázky se podařilo zodpovědět. Každý ze zúčastněných měl i možnost si ústně předané informace doplnit pomocí letáčků s preventivními radami, které byly volně k dispozici a senioři si je mohou pak později v klidu a teple svého domova pročíst, nebo je případně předat těm, kteří se nemohli tohoto setkání zúčastnit. 
Setkání proběhlo v poklidné atmosféře a bylo oboustranně velmi příjemné. Dobrou náladu přítomným nezkazilo ani chvilkami nepříznivé počasí s dešťovými přeháňkami. Již teď plánujeme další setkání a těšíme se na další spolupráci s obcí a okrašlovacím spolkem.


por. Bc. Zdeněk Chalupa
komisař oddělení tisku a prevence
PČR Praha venkov-JIH
12. září 2022

Odkazy do noveho okna

Zvánovice - Dědský den ... a pro babky taky 3.

Zvánovice - Dědský den ... a pro babky t... 

Detailní náhled

Zvánovice - Dědský den ... a pro babky taky 6.

Zvánovice - Dědský den ... a pro babky t... 

Detailní náhled

Zvánovice - Dědský den ... a pro babky taky 5.

Zvánovice - Dědský den ... a pro babky t... 

Detailní náhled

Zvánovice - Dědský den ... a pro babky taky 4.

Zvánovice - Dědský den ... a pro babky t... 

Detailní náhled

Zvánovice - Dědský den ... a pro babky taky 2.

Zvánovice - Dědský den ... a pro babky t... 

Detailní náhled

Zvánovice - Dědský den ... a pro babky taky 1.

Zvánovice - Dědský den ... a pro babky t... 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem