Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Za posledních 24 hodin evidujeme 11 srážek se zvěří

KRAJ - Srážek se zvěří opět přibývá. 

Divoké prase, srna, daněk, zajíc nebo třeba liška. Napříč celým krajem evidujeme v posledních dnech zvýšený počet dopravních nehod zaviněných střetem se zvěří. Po nehodě pak zůstane v lepším případě pavouk na čelním skle, rozbitá světla či promáčknutá kapota, v horším případě auto na odpis a vážná zranění. A i přes to, že srážka se zvěří hrozí řidičům celoročně, je zřejmé, že na jaře a na podzim hrozí mnohem častěji, a to převážně v brzkých ranních nebo pozdních nočních hodinách. V Královéhradeckém kraji  jen za posledních 7dní evidujeme  32 nehod při srážce se zvěří.

K největšímu počtu dopravních nehod při srážce se zvěří došlo za poslední týden na Náchodsku. Nejvyšší vyčíslená škoda byla 90 tisíc korun. K jedenácti nehodám došlo jen za posledních 24 hodin, a to napříč celým krajem. Poslední střet se zvěří evidujeme dnes krátce po sedmé hodině ranní na Rychnovsku u obce Nová Ves, kde došlo ke střetu se srnou. 

Do situace spojené s výskytem zvěře na silnici se může dostat každý z nás, jak ale správně reagovat? Policisté radí hlavně nestrhávat řízení, náraz do zvířete sice bude silný, nicméně ne tolik, jako do stromu nebo do protijedoucího automobilu. Začněte brzdit, pokud dojde k nárazu, pokuste se zvíře trefit středem vozu, aby deformační zóny lépe tlumily váš náraz. Nejlepší je zkusit takovéto srážce předejít. Není to vždy úplně lehké, nicméně pokud budete sledovat krajnice a nebudete se ničím rozptylovat, určitě tuto šanci zvýšíte. Zároveň doporučujeme již předem snížit rychlost vozidla, tam kde se výskyt zvěře předpokládá. A pokud už nějakou zvěř uvidíte a jedete v noci či za snížené viditelnosti, vypněte dálková světla. A mějte na paměti, že zvěř chodí ve skupinách.

por. Mgr. Lucie Konečná
6.5.2021, 09:45 hod.

vytisknout  e-mailem