Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Za posledních 24 hodin 17 střetů se zvěří

KRAJ – Daněk zkřížil cestu řidiči na D11. 

Téměř každý den policisté Královéhradeckého kraje vyjíždějí a řeší střety se zvěří na místních komunikacích. Promáčknutá kapota nebo pavouk na skle jsou přitom ještě těmi méně závažnými následky.  Srny, divoká prasata, ale i lišky nebo daňci, kříží naše cesty a přednost dávat neumějí. Srážka se zvěří hrozí řidičům během celého roku a v poslední době těchto nehod opět přibylo.

Tuto statistiku rovněž podpořilo posledních 24 hodin v Královéhradeckém kraji, kdy policisté během jediného dne evidovali 17 dopravních nehod způsobených střetem motorových vozidel se zvěří. Většina nehod se přitom odehrála v ranních nebo večerních hodinách. Přitom taková nehoda může mít tragické následky. 

Kuriózní nehoda se stala už v pátek 22.října 2021 na 49 kilometru dálnice D11, kde dráhu krátce před čtvrtou hodinou ranní zkřížil řidiči návěsové soupravy jedoucímu ve směru na Hradec Králové daněk. Na to už řidič však nedokázal včas zareagovat a došlo ke střetu. Hmotnou škodu policisté odhadli na 50 tisíc korun. Provedená dechová zkouška měla negativní výsledek.
 
Do situace spojené s výskytem zvěře na silnici se může dostat každý z nás, jak ale správně reagovat? Policisté radí hlavně nestrhávat řízení, náraz do zvířete sice bude silný, nicméně ne tolik, jako do stromu nebo do protijedoucího automobilu. Začněte brzdit, pokud dojde k nárazu, pokuste se zvíře trefit středem vozu, aby deformační zóny lépe tlumily váš náraz. Nejlepší je zkusit takovéto srážce předejít. Není to vždy úplně lehké, nicméně pokud budete sledovat krajnice a nebudete se ničím rozptylovat, určitě tuto šanci zvýšíte. Zároveň je doporučováno, tam kde se jejich výskyt předpokládá, snižte rychlost. A pokud už nějakou zvěř uvidíte, vypněte dálková světla. A mějte na paměti, že zvěř chodí ve skupinách.

por. Mgr. Lucie Konečná
26.10.2021, 10:15hod.

Odkazy do noveho okna

vytisknout  e-mailem