Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Za odebrané zboží muž zaplatit nechtěl

JIHLAVSKO: Způsobil celkovou škodu přes 155 tisíc korun. 

Policejní komisař zahájil trestní stíhání devětatřicetiletého muže ze Žďárska. Byl obviněn ze spáchání přečinu podvod.
 
Muž v období od května do poloviny července letošního roku vylákal v pěti různých prodejnách a velkoobchodech v Jihlavě, Bystřici nad Perštějnem a na Havlíčkobrodsku zboží s přímým úmyslem sebe na úkor jiného obohatit, s nevážně míněným příslibem za odebrané zboží zaplatit. Do některých obchodů přišel i opakovaně. Od poškozených muž podvodně vylákal celkem 270 lahví alkoholu, 6 padesátilitrových sudů piva, 57 kartonů cigaret, 26 lahví nealkoholických nápojů a 50 zapalovačů. V některých případech předložil platný živnostenský list.
 
V prodejně, do které muž přišel na začátku května, vystupoval pod falešnou identitou. Pod nepravdivou záminkou, že připravuje sraz absolventů, vylákal od majitele obchodu alkoholické nápoje. Do prodejny se druhého dne vrátil a pod stejnou záminkou požadoval další zboží, které opět dostal. Poškozeného ubezpečil, že do tří dnů finanční částku uhradí. Do současné doby muž za věci nezaplatil.
V polovině května vylákal podvodně od obsluhy jiné prodejny desítky lahví alkoholu a cigarety. Tvrdil, že pořádá oslavu. Dále pod nepravdivou záminkou uspořádání společenské akce vylákal na začátku června zboží ve velkoobchodě. Na stejné místo se o pár dní později vrátil a tvrdil, že se pro nepřízeň počasí akce nekonala a potřebuje další zboží. Byly mu vydány cigarety a alkoholické nápoje. Zboží rovněž do současné doby nezaplatil. Podle stejného scénáře navštívil v červenci dvakrát i další velkoobchod. Předložil živnostenský list a tvrdil, že pořádá sraz. Od obsluhy vylákal při dvou svých návštěvách, kdy při druhé opět tvrdil, že byl sraz odložen, sudy piva, desítky lahví alkoholu, zapalovače a kartony cigaret. I přes sliby, že zboží zaplatí, ani v jednom případě do současné doby finanční částku za odebrané alkoholické nápoje, cigarety a další zboží neuhradil. Alkoholické nápoje a cigarety vylákal muž podvodně ještě v dalším velkoobchodu, kde opět vystupoval pod smyšleným jménem. Nepravdivě tvrdil, že zboží potřebuje na uskutečnění srazu.
Za zboží do současné doby nezaplatil.
V září ve dvou půjčovnách nářadí na Havlíčkobrodsku podvodně vylákal věci s vědomím, že zboží nevrátí. Jednal tak v úmyslu přímém s cílem sebe na úkor jiného obohatit. V půjčovnách si pronajal bourací kladivo, úhlovou brusku, vibrační desku a vrtací kladivo. Do současné doby nástroje a stroje nevrátil, ani půjčovnu nekontaktoval.
 
Nápoje, cigarety, nástroje, stroje a další podvodně vylákané zboží muž prodal a peníze použil pro vlastní potřebu.
Muž způsobil celkovou škodu přes 155 tisíc korun. V minulosti byl již za spáchání trestného činu pravomocně odsouzen.
Za přečin podvod hrozí pachateli trest odnětí svobody na jeden rok až pět let.
 
por. Bc. Jana Kroutilová, komisař
15. prosince 2010

vytisknout  e-mailem