Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihomoravský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihomoravského kraje

Za noc pět střetů se zvěří

HODONÍNSKO: Řidiči by měli být v době snížené viditelnosti obezřetní. 

Dopravní policisté se v uplynulých dnech zabývají vyšším počtem událostí, kdy se na silnicích střetávají projíždějící vozidla se zvěří. Především srny migrují přes silnice a stávají se tak častým terčem pro řidiče motorových vozidel. Vesměs všechny tyto nehody se stávají mimo zastavěná území obcí a především v nočních či brzkých ranních hodinách. Nejčastěji ke střetům se zvěří dochází při průjezdu lesem, kolem větrolamu, remízku nebo vzrostlého pole. Policisté apelují na řidiče, aby byli předvídaví a počítali s možností vběhnutí zvěře do jízdní dráhy vozidla.

Jen od pondělního večera do úterního rána nám bylo oznámeno celkem pět střetů se zvěří. Zatím poslední taková nehoda se stala dnes před sedmou hodinou ranní mezi Lipovem a Tasovem, kde řidič vozidla Audi srazil srnu.

Pokud dojde ke srážce se zvěří, je povinností řidiče informovat o události svoji pojišťovnu a domluvit se na dalším postupu. Následně kontaktovat Policii ČR – např. prostřednictvím tísňové linky 158. Na operační středisko je podstatné upřesnit základní údaje: místo střetu, zranění osob a také sdělit, jestli sražená zvěř netvoří překážku v silničním provozu. Policisté, kteří na místo vyjedou, provedou ohledání a zadokumentují událost. U těchto dopravních nehod vždy policisté vyrozumí příslušné myslivecké sdružení, které zajistí odvoz mrtvé zvěře. Je protiprávní usmrcenou zvěř odvážet bez vědomí mysliveckého sdružení.

(fotografie jsou z aktuálních i nedávných nehod)

por. Bc. Petr Zámečník, 3. 5. 2022

vytisknout  e-mailem