Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Za necelých šest hodin objasněná vražda a pokus vraždy

KRAJ-Osmnáctiletý mladík byl téhož dne obviněn 

Krajští kriminalisté ve spolupráci s trutnovskými kolegy objasnili případ vraždy a pokusu vraždy dvou seniorů v Trutnově ještě týž den.
Včera 29. 2. 2012 v 12:22 jsme přijali na tísňovou linku oznámení o nálezu dvou osob, z nichž pouze jedna jevila známky života. Muž (95 let) a jeho manželka (89 let) byli nalezeni ve svém bytě v trutnovském činžovním domě.
 
Na místo se okamžitě dostavila kompletní výjezdová skupina kriminalistů a ve spolupráci s dalšími policejními složkami zahájila vyšetřování a rozsáhlou pátrací akci. Předběžným ohledáním kriminalisté zjistili, že žena utrpěla mnohočetná bodnořezná poranění, tupá poranění v obličejové části hlavy a několik tržných ran v temenní a týlní části hlavy. Muž, který útok pachatele naštěstí přežil, byl s mnohočetnými bodnořeznými poraněními okamžitě převezen v kritickém stavu do nemocnice. Do této chvíle nebyl schopen poskytnout žádné svědectví. Již při prvotním ohledání bylo zřejmé, že manželé byli napadeni velmi brutálním útokem.
 
Policisté v celém Královéhradeckém kraji začali okamžitě v maximálním nasazení pátrat po pachateli, který by se podle našich informací mohl pohybovat v zakrváceném oděvu. Obsadili jsme všechna nádraží, do akce nasadili psovody se služebními psy. V průběhu akce se zapojili i policejní potápěči, kteří začali pátrat po vražedné zbrani.
 
Pátrání bylo úspěšné a před 18. hodinou kriminalisté zadrželi podezřelého 18letého mladíka z Trutnovska. Ten se následně při výslechu k činu doznal a ještě ve večerních hodinách mu policisté sdělili obvinění pro zločin vraždy a přečin porušování domovní svobody.
Podle jeho výpovědi je prozatím zřejmé, že ho k činu vedl sousedský spor. Do bytu se údajně dostal přes fyzický odpor muže, který se pokoušel proti jeho vstupu do bytu aktivně bránit. Mladík postupně na oba zaútočil, bodal je nožem a bil je pěstí do obličeje. O brutalitě jeho útoku svědčily i krevní stopy, které byly zajištěny po celém bytě.
 
Vyšetřováním jsme zjistili, že se jedná o mladíka, který má základní vzdělání. Nikdy nenastoupil do žádného zaměstnání a živil se různým způsobem. Přes jeho velmi mladý věk byl v minulosti již několikrát trestně stíhán pro drogové delikty a majetkovou trestnou činnost. Nyní je aktuálně podána na Okresním soudu v Trutnově obžaloba pro trestný čin nedovolená výroba a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy.
 
Trutnov_vražda 1.bmpKriminalisté v průběhu dnešního dne podají k rukám státního zástupce návrh na uvalení vazby. Pokud bude obviněný mladík odsouzen, hrozí mu trest odnětí svobody až na 20 let, případně trest výjimečný.
 
 
 
 
 
 
 
mjr. Mgr. Ivana Ježková, 1. 3. 2012, 16:00
tisková mluvčí, tel. 602651187

vytisknout  e-mailem